Mit köszönhetünk Czeizel Endrének?

Mit köszönhetünk Czeizel Endrének?

2015. augusztus 10-én hunyt el Czeizel Endre a legismertebb magyar genetikus. Miért őt ismerjük a legjobban és mi az ő életének a műve? Összeszedtük!

1. Mindent, amit a genetikáról tudunk

Ismertségét itthon a hetvenes években futó ismeretterjesztő tévéműsorainak köszönheti: Az öröklődés titkai, a Születésünk titkai, a Jövőnk titkai, Az élet él és élni akar, a Ki viszi át a szerelmet, a Szexfilm, az AIDS és a Génjeink titkai című sorozatok generációk tudását alapozták meg.

Mit köszönhetünk Czeizel Endrének?

Czeizel több mint 300 angol tudományos mű, 29 magyar ismeretterjesztő, valamint 17 tudományos szakkönyv szerzője volt.

2. A terhesvitaminokat

Tudományos sikerét Dudás Istvánnal közös, a New England Journal of Medcine című szaklapban megjelent tanulmánya hozta meg 1992-ben. Czeizel és Papp Zoltán orvos, szülész-nőgyógyász igazolták, hogy a folsav (B9-vitamin) szedése a fogamzás előtt, a fogamzás környékén és a terhesség első három hónapjában csökkenti a velőcsőzáródási rendellenesség (VZR) előfordulását.

Mit köszönhetünk Czeizel Endrének?

Közösen kidolgozták a folsav tervezett alkalmazását: a gyermekvállalást tervező nőknek már a fogamzás előtt, a gyermekvállalás szakaszában javasolják szedését, így biztosítható, hogy a fogamzáskor megfelelően magas legyen a folsav-koncentráció az anya vérében.

3. Mitől lesz valaki zseni?

Nyugdíjba vonulása után a Genetikai Ártalmak Társadalmi Megelőzése Alapítvány tudományos igazgatójakén tehetséges emberek családfaelemzése alapján azt kutatta, mitől lesz valaki géniusz. Górcső alá vette a legtehetségesebb magyar festőművécsek, költők és zeneszerzők családfáját.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek