Mit kell tudni az orrcseppekről?

Mit kell tudni az orrcseppekről?

Az orrcseppek az orrnyálkahártya felszínére juttatott, valamilyen hatóanyagot tartalmazó oldatok. Az orrcseppek és orrspray-k hatásmechanizmusát, használatuk helyes módját és alkalmazásuk veszélyeit mutatja be cikkünk.

Az orrcsepp "feladatai"

  • javítja az orr nyálkahártyájának állapotát: elősegíti az orrüregben lévő váladék, gyulladásos mediátor (közvetítő) anyagok eltávolítását, lelohasztja a gyulladás miatt duzzadt orrnyálkahártyát. Ide tartoznak a mosófolyadékként használt élettani sóoldatok, lohasztó orrcseppek.

  • gátolja az orrnyálkahártyában zajló gyulladásos folyamatot: az allergiás vagy más, nem fertőzéses krónikus gyulladás esetében használt antihisztamin vagy szteroid tartalmú orrspray.

  • gátolja a kórokozók szaporodását, ha hatóanyagai között antibiotikum és gyulladásgátlók vannak.

  • az egész szervezetre ható vegyületet tartalmazhat az orrcsepp, mert bizonyos anyagok, például hormonok, kábítószerek jól felszívódnak az orr nyálkahártyájáról.

Leggyakrabban a recept nélkül kapható, lohasztó orrcseppeket használjuk. Alkalmazásuk célja, hogy a náthával járó gyulladt orrnyálkahártyát lelohasszuk és ezzel javítsuk, helyreállítsuk az orrlégzést. A jó orrlégzés ugyanis nemcsak komfortérzést jelent, hanem fontos élettani szerepe is van.

Az orrüreget bélelő nyálkahártya megtisztítja, felmelegíti és párásítja a mindig szennyezett, száraz és a légutak hőmérsékletéhez képest hideg levegőt. Ezzel védi az alsó légutakat.

A szabad orrlégzés nélkülözhetetlen az orr-melléküregek és a fülkürt egészséges működéséhez. Ezért szükséges a lohasztó orrcseppek használata a melléküreg-gyulladások, középfülgyulladások kezelésében.

Fontos!

Korszerű lohasztó orrcseppet használjon a beteg, mert nem mindegy, hogy milyen hatóanyagot tartalmaz a készítmény. A legrégibb típusok azonnal lelohasztják a nyálkahártyát, de hatásuk csak rövid ideig - 1-2 órán át - tart és a hatás elmúltával a nyálkahártya-duzzanat nagyobb, mint az orrcsepp használat a előtt (a beteg orra még jobban elzáródik). A korszerű készítmények hatása lassabban - 10-15 perc alatt - alakul ki, de hatásuk tartós, legalább 7-8 óra, és a hatás elmúltával nincs nagy ellenhatás (nincs még nagyobb nyálkahártya-duzzanat).

Mindig az életkornak megfelelő mennyiségű hatóanyagot tartalmazó orrcseppet kell használni. Ugyanazt a fajta orrcseppet többféle kiszerelésben forgalmazzák: felnőttnek, gyermeknek és csecsemőnek.

A recept nélkül kapható orrcseppeket sem szabad korlátlan mennyiségben használni, mert az orrnyálkahártya felszínéről felszívódnak, és hatással vannak az erekre, keringésre. Különösen óvatosan kell alkalmazni csecsemőkorban! (Általában nem ajánljuk terhességben sem a használatukat!)

Hogyan használjuk?

Az orrnyálkahártyára juttatott szerek alkalmazásánál az a cél, hogy a gyógyszer a tiszta (váladékmentes) nyálkahártya felszínére jusson és a lehető legnagyobb felszínen fejtse ki hatását. Ezért a gyógyszerek alkalmazása előtt az orrot mindig váladékmentessé kell tenni. Alaposan fújjuk ki az orrunkat, gyermekek esetében orrszívót alkalmazhatunk. Tapadós, nagymennyiségű váladék eltávolítását megkönnyítik az élettani sóoldattal történő orrmosás. Nagy nyálkahártya-felületre úgy tudjuk eljuttatni az orrcseppet, ha megfelelő fej- és testhelyzetben csöppentünk:  így azt is biztosítani tudjuk, hogy a melléküregek szájadékához is elérjen az orrcsepp. Ilyen helyzet az oldal-, vagy hanyattfekvésben lelógatott fejtartás. Az orrcsepp nem folyhat azonnal a garatba!

Lohasztó orrcseppet csak néhány napig, legfeljebb 1 hétig szabad használni, a hozzászokás veszélye miatt. A rendszeres orrcsepp-használat során idült nyálkahártya-gyulladás alakul ki, mely tartósan gátolt orrlégzéssel jár.

Egyéb orrcseppek

Csak receptre kaphatók  a krónikus, nem fertőzéses gyulladások  (pl. allergiás nátha) kezelésére kifejlesztett készítmények. Ezek tartós és rendszeres kezelésre alkalmasak, nincs hozzászokás, nincs szisztémás (egész szervet érintő) hatásuk és nem károsítják az orr nyálkahártyáját. A szükséges tudnivalókat a kezelőorvos ismerteti.

A kórokozók szaporodására ható készítmények csak időleges használatra ajánlottak. Alkalmazásuk mindig az adott készítménytől függ, és pontos előírást szoktak mellékelni.

A szisztémás kezelés (pl. hormonpótlás) céljából adott orrcseppek, orrspray-k hosszas kutatómunka és kísérletek eredményeként kerülnek forgalomba. A fejlesztés során mindig ellenőrzik, hogy nem károsítják-e az orr nyálkahártyáját, nem rontják-e a funkcióját. Ezek ellenőrzött készítmények, melyekhez pontos alkalmazási előírás tartozik.

Szabadon csak a lohasztó orrcseppek vásárolhatók, de nem szabad elfelejteni, hogy ez nem jelent korlátlan használatot.

Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek