Mit jelent cukorbetegnek lenni?

Mit jelent cukorbetegnek lenni?

A cukorbetegséget gyakran emlegetjük népbetegségként, szinte minden családban él diabéteszes ember. Vajon már mindent tudunk erről az állapotról? Soha nem lehet eleget beszélni róla, ezért úgy döntöttünk, hogy új sorozatot indítunk a cukorbetegségről. Az első részben a legalapvetőbb kérdéseket jártuk körül dr. Winkler Gábor diabetológus professzor segítségével. Mindent a cukorbetegségről 1. rész

Mai ismereteink szerint a cukorbetegség (diabétesz mellitusz, a köznapi szóhasználatban gyakran csak diabétesz) komplex anyagcsere-betegség, amelynek előterében a vércukorszint emelkedése áll, de az összes anyagcsere-folyamatot érinti. A magas vércukorszint arra utal, hogy a termelt inzulin mennyisége és/vagy hatása elmarad a szükségestől, aminek eredményeként károsodik a szövetek cukorhasznosítása. Egészséges emberekben ugyanis a hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon segíti a cukor (glukóz) szövetekbe jutását. A diabétesz két leggyakoribb változata az 1-es és a 2-es típus.  Bár az 1-es típus jellemzően fiatalkorban, a 2-es típus pedig inkább 40 éves kor felett alakul ki, minden forma minden életkorban előfordulhat.

Az érintettek köre

A cukorbetegséget már az ókori Egyiptomban, Kínában és Indiában is ismerték, ám inzulinhiányos formája egészen az 1920-as évekig halálos betegségnek számított. Szerencsére ez ma már nem így van. Nem egy híres személyiségről tudunk, aki diabéteszes volt: egyes feljegyzések szerint közéjük tartozott Heródes, Cézanne és Puccini is.

Mit jelent cukorbetegnek lenni?

Ma a diagnosztizált cukorbetegség előfordulása hazánkban a felnőttek körében 7,6 százalékra tehető. Körülbelül még egyszer ennyi lehet azok száma, akiknél már fennáll az anyagcserezavar, de még nem tudnak róla. Létezik még egy kategória: a cukorbetegség előállapotában lévők száma megközelítőleg még egyszer annyi lehet, mint az ismert és fel nem ismert cukorbetegeké együttvéve.  Az előfordulási gyakoriság – hasonlóan Európa más országaihoz – egyre nő. Ezt támasztják alá a gyógyszerfogyasztási adatok is.

Az 1-es típus

Oka. Az 1-es típusú diabéteszt régebben inzulinfüggő, illetve fiatalkori formának is nevezték. Az inzulinfüggő név abból ered, hogy a betegség által érintettek kívülről bejuttatott inzulin nélkül csak korlátozott ideig tarthatók életben. A betegség hátterében genetikai hajlam áll, amelynek talaján különféle környezeti tényezők – például vírusfertőzés, szabadgyökök – indítják el az inzulint termelő (úgynevezett béta) sejtek pusztulását eredményező autoimmun folyamatot: a szervezet idegennek érzékeli saját inzulintermelő sejtjeit, és egy speciális védekezési reakciót indít el ellenük. A megbetegedés e formáját  az esetek többségében teljes  inzulinhiány jellemzi.

Tünetei

Bőséges vizeletürítés, szájszárazság, sok folyadék fogyasztása, fáradékonyság, előrehaladott esetekben aromás, gyümölcsre emlékeztető illatú (acetonos) lehelet.

Kezelése

Az oki kezeléshez az immunrendszer defektjét kellene leállítani, de erre ma még nincs megoldás. Amit addig is tehetünk: a megfelelő inzulinpótlás.

Megelőzése

Az 1-es típus megelőzése ma még nem megoldott. Ha ismert a betegség családi előfordulása (például testvér, szülő esetében), fokozottan ellenőrizzük a még egészséges gyermeket. Sajnos ez is csak a betegség felismerésében segít, a valódi megelőzésében nem.

A 2-es típus

Oka. Ezt a betegséget inzulinrezisztenica jellemzi: a szervezet termel ugyan inzulint, de a sejtek inzulin iránti érzékenysége csökken, más szóval, a termelt inzulin mennyisége és/vagy hatása elmarad a szükségestől. A 2-es típusú cukorbetegség hátterében is ismertek genetikai eltérések, ezek azonban az 1-es típushoz képest kevésbé tisztázottak. A betegség kialakulásáért döntő mértékben környezeti tényezők felelősek: például a túlsúly, a kalóriadús táplálkozás, a mozgásszegény életmód.

Tünetei

A 2-es típusú forma az esetek többségében tünetszegényen alakul ki, de altesti viszketés, visszatérő gombás fertőzések, nehezebben gyógyuló sebek, vagy az 1-es típusnál említett panaszok enyhébb formái felhívhatják rá a figyelmet. Fokozatosan alakul ki, és esetleg csak egy szemfenéki vizsgálatnál vagy egy lábzsibbadást követő ellenőrzésnél, esetleg más okból végeztetett vizeletvizsgálat kapcsán derül rá fény.

Kezelése

A 2-es típusú cukorbetegség esetében elsősorban a diéta és a fokozott testmozgás jelenti a terápiát. Csupán akkor kell bevetni a vércukorszint-csökkentő tablettákat, ha a diéta hatása nem bizonyul kielégítőnek.

Megelőzése

Mivel a 2-es típus kialakulása többnyire életmódbeli tényezőkre vezethető vissza, ennek megelőzéséért sokat tehetünk, és a betegség időben való felismerése is könnyebb. Nagyon fontos az egészséges, kalóriaszegény táplálkozás és a rendszeres sport.

Jó tudni, hogy a terhességi cukorbetegség (erről később részletesebben is írunk) az anyára nézve veszélyeztető tényezőnek számít akkor is, ha a szülést követően az anyagcsere normalizálódik. Az ilyen nők esetében igen fontosak a későbbi, rendszeres időközönként végzett vércukorvizsgálatok!

Öröklődik?

A lakosságból minden harmadik-ötödik ember hajlamos a diabéteszre. Ha a szülők közül csak az anya 1-es típusú cukorbeteg, az utód diabéteszének valószínűsége 2-3 százalék, míg ha csak az apa 1-es típusú cukorbeteg, ugyanerre 5-6 százalék az esély. Ha mindkét szülő 1-es típusú cukorbeteg, akkor az utód 20-30 százalékos valószínűséggel lesz diabéteszes.

Ha bármelyik szülő 2-es típusú cukorbeteg, a gyermekek diabétesz-valószínűsége felnőttkorban elérheti a 40 százalékot, ha pedig mindketten cukorbetegek, ennek kockázata akár 60 százalék is lehet!

Ezek az adatok természetesen csupán az egész népesség szintjén adnak információt. Konkrét útmutatást részletes genetikai tanácsadás során kaphatunk.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek