Mit együnk, ha csontritkulásban szenvedünk?

Mit együnk, ha csontritkulásban szenvedünk?

A csontritkulás lassítása illetve megelőzése nagy mértékben befolyásolható a megfelelő, a csontépítésben fontos szerepet játszó tápanyagokat tartalmazó ételek fogyasztásával. Írásunkban tanácsokat kaphat, mely ételeket érdemes kerülni, és melyek fogyasztása ajánlott, ha csontjai egészségéről van szó.

Étkezési tanácsok csontritkulásosoknak

A csontritkulás megelőzésének, illetve súlyosbodásának megakadályozása érdekében figyelnünk kell táplálkozásunkra. Egyes anyagok segítik, mások viszont gátolják a csontépítést. A csontritkulás elleni küzdelemben legnagyobb szerepe a kalciumnak, csontjaink fő alkotóelemének van. Ezért étrendünkben megfelelő helyet kell kapniuk a tej- és tejtermékeknek, amelyekkel kalciumszükségletünk kb. 75 százalékát fedezzük. A tejben egyébként a tejcukor, a savanyított tejkészítményekben, így a joghurtban és kefirben pedig a tejsav segíti a kalcium felszívódását.

A csontépítés során lényeges tényező a fehérje, ám ennek mind a hiánya, mind a túlzott bevitele kedvezőtlen. A fehérjegazdag húsokból az előállításuk során használt foszfor miatt sem ajánlatos minden étkezéskor fogyasztani, ugyanis a foszfor túl nagy arányú jelenléte akadályozza a kalcium beépülését. A szervezetünkben kizárólag foszfátként jelen lévő elem a zsíros tejtermékekben, ömlesztett sajtokban is nagy százalékot kitevő alkotó, ezért inkább a zsírszegény sajtokat, joghurtokat kell választani, és a foszforban dús szénsavas üdítőket is érdemes kerülni.

Ami a zöldségféléket illeti: bánjunk óvatosan a spenóttal, a sóskával és a rebarbaralevéllel, mivel magas oxálsavtartalmuk szintén gátolja a kalcium hasznosulását. Az olajos magvak és a hüvelyesek viszont a tejtermékekhez mérhető kalciumtartalommal bírnak, ráadásul nagy százalékban található bennük magnézium, a csontépítés másik fontos eleme. A túlzott só- (nátrium)-bevitel növeli a kalciumürítést; a fluor éppen ellenkezőleg, javítja a csontképzést. Természetesen vitaminokra is szükség van: C-vitaminra a csontszöveti fehérje (kollagén) képződéséhez, K-vitaminra pedig a csontfehérje megalkotásához.

A megfelelő táplálkozás alapvető, de a már kialakult csontritkulás esetén sokszor nem elegendő a gyógyuláshoz. Ilyenkor a kellő kalcium- és D-vitamin-bevitel biztosításán túl sor kerülhet csontépítést segítő készítmények alkalmazására is. A hagyományos gyógyszerbeviteli módok mellett e területen rendelkezésre áll már tapasz, illetve orrspray is. Ez utóbbi előnye például, hogy az egyidejűleg alkalmazott, gyomorba juttatott gyógyszerek, illetve az elfogyasztott táplálék nem csökkentik hatékonyságát, ráadásul az ilyen típusú készítmény egyben fájdalomcsillapító hatású is.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek