Mire számíthat a HIV-pozitív Charlie Sheen?

Mire számíthat a HIV-pozitív Charlie Sheen?

Az NBC élő egyenes adásában jelentette be Charlie Sheen amerikai színész, hogy HIV-pozitív. Már négy éve tud betegségéről, és eddig dollármillióiba került az, hogy titokban tartsa fertőzését. Mi vár Charlie Sheenre és másokra, akik HIV-pozitívak?

Sheen azt mondta, sokáig azt hitte, hogy agytumora van, mert fájt a feje, és rendszeresen izzadt. A reggeli műsorba behívták a színész orvosát is, aki elmondta, hogy a HIV-vírus ellenére a színész remek egészségi állapotban van, külön hangsúlyozva, hogy nem AIDS-es. Az orvos arra is kitért, hogy rendes védekezéssel egészen minimális az esélye annak, hogy Sheen átadja a HIV-et valamelyik alkalmi partnerének.

Sheen tivornyázó életmódjával évek óta tele van az amerikai sajtó, saját kultuszt épített, amihez talán a Két pasi meg egy kicsit című sorozatbeli karaktere hasonlít a legjobban. Pornósokkal orgiázott, kemény drogokat használt – mindezt úgy, hogy kifejezetten élvezte, és ennek még hangot is adott. Amióta kiderült betegsége, lejött a drogokról, már "csak" iszik. Állítása szerint mindenki tudott betegségéről, akivel ágyba bújt, illetve minden esetben védekezett.

Mire számíthat egy HIV-pozitív?

A betegségnek megvannak a sajátos szakaszai:

1. Akut, tünetes stáció

Ebben az első 6 hétben a legfertőzőbb a HIV-pozitív személy. Megfertőződés után
48 órával már az új HIV-gazda is fertőz. Nincs jellegzetes tünet, a többség semmilyen változásra sem figyel fel. Gyanús lehet a nyirokcsomók megduzzadása, láz, éjszakai izzadás, fejfájás, végtagfájdalmak, torokfájás, influenza-szerű tünetek, levertség, csalánkiütés, hasmenés, hányás.

Mire számíthat a HIV-pozitív Charlie Sheen?

2. Tünetmentes HIV-pozitív állapot

Jellemzően 2 - 5 - 7 év (extrém esetben akár 10 évnél is hosszabb lehet). Semmilyen figyelmeztető jel nincs ebben a periódusban: a fertőzött személy makkegészségesnek hiszi magát. Akikről ebben a szakaszban derül ki fertőzöttségük, azoknak jó esélyeik vannak, hisz épp ezt a tünetmentes állapotot tudja meghosszabbítani az időben elkezdett kezelés!

3. Krónikus tünetes HIV-szakasz

Sokan csak ebben az előrehaladott szakaszban veszik észre, hogy valami nagyon nincs rendben. Erre visszatérő hasmenéses időszakok, különböző bőrtünetek (gombák, övsömör, herpesz) megjelenése, megnagyobbodott nyirokcsomók, fáradékonyság, levertség, láz, torokfájás, izomfájdalmak figyelmeztetnek.

Még ebben a szakaszban is sokat segít a megkezdett kezelés: a megrendült immunrendszert nem tudja ugyan már helyreállítani, de a további romlást lassítani tudja.

4. AIDS-állapot

Az AIDS-állapot  azt jelenti, hogy egy csomó, bármiféle betegség megjelenésére számíthatunk, akár gyors
váltakozásban. Mivel a saját immunrendszerünk már tehetetlen ebben a szakaszban a betegségekkel szemben, a legártatlanabbnak tűnő nyavalyába is belehalhat a beteg, ha időben nem kap hatékony segítséget.

Láthatjuk, hogy maguk a fertőzöttek sem veszik észre fertőzöttségüket 2-7 évig. Semmilyen tünetük nincs, egészségesnek hiszik magukat, és alattomosan leromlik immunrendszerük. Állapotukra valamilyen betegség megjelenése figyelmeztet csak, de ilyenkor már nagyon leromlanak életesélyeik. Ezért fontos HIV-szűrésekre járni! Egy idejében feltárt fertőzés szemmeltartható, az idejében elkezdett kezelés pedig hosszú időre kitolja a tünetmentes állapot határait.

Ráadásul egy HIV-fertőzött ember nem beteg: dolgozik, éli mindennapjait, tünetei nincsenek, betegállományba sem veszik. Ma már élnek közöttünk 14-17-19 éve megfertőződött HIV-pozitívok, ránézésre makkegészségesen.

Forrás: index.hu és hatter.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek