Minden tizedik gyermek koraszülöttként látja meg a napvilágot

Minden tizedik gyermek koraszülöttként látja meg a napvilágot

Évente 130 millió gyermek születik világszerte. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint közülük minden tizedik koraszüléssel jön a világra, a legtöbben a szegényebb országokban, ahol a koraszülöttek túlélési esélyei nagyon rosszak.

Az ügynökség ezenkívül arról is tudósított, mennyire megnőtt az utóbbi húsz évben a koraszülések száma a gazdagabb és fejlettebb országokban, különösen Észak-Amerikában és Európa egyes részein.

A 90-es évek közepétől 2007-ig tartó időszakot felölelő tanulmány adatai szerint a koraszülések 85 százaléka Ázsiában (évente 70 millió kisgyerek) és Afrikában (évente 40 millió) fordul elő.

Az összes születések számát tekintve azonban Afrikában fordul elő leggyakrabban, hogy a normális 37 hetes periódusnál korábban jönnek világra a gyerekek.  Itt átlagosan az összes szülések 12 százaléka koraszülés, míg Észak-Amerikában 10.6 százalék. Európában ez az arány 6.2 százalék, Dél-Amerikában és a Karib térségben pedig 9.1 százalék.

"Az Ázsiában és Afrikában világra jött koraszülöttek általában nem kapják meg a szükséges orvosi ellátást" - nyilatkozta Dr. Lale Say, a WHO szakértője. "Egy 32 hétre született, kevesebb, mint két kilós csecsemőnek nagyon kevés az esélye a túlélésre ezeken a területeken."

Összehasonlításképpen, egy fejlett országban született koraszülöttnek legalább olyan jók az esélyei, mint egy normális időben született csecsemőnek. Az Egyesült Államokban a 22-25 hétre született csecsemők 50 százaléka éri meg a 18-22 hónapos kort, az esetek felében mindenféle egészségügyi probléma nélkül.

A legnagyobb arányban Ázsiában és Afrika egyes részein fordulnak elő koraszülések, Afrika egyes déli régióiban akár a 17,5 százalékot is elérheti a koraszülések aránya.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek