Mindannyiunk réme: a hasmenés

Mindannyiunk réme: a hasmenés

A hasmenést leggyakrabban valamilyen vírus, baktérium vagy ételmérgezés okozza. Nem kell megijednünk, az esetek többségében a szervezetünk maga is leküzdi a kellemetlenséget.

Miért megy a hasunk?

Akkor lesz hasmenésünk, ha a kórokozó vagy az ételben lévő toxikus anyag károsítja a bélfalat. Ilyenkor a bél nem képes ellátni normális funkcióját, zavar támad a felszívás és a kiválasztás során. Jellemzően nagy mennyiségű, híg széklet ürül, naponta 4–5, de akár 10–12 alkalommal is. A hasmenés gyakran jár hányással, hányingerrel, hőemelkedéssel vagy lázzal is. A legfőbb problémát az jelenti, hogy a folyadék- és tápanyagvesztéssel a szervezet legyengül, kiszárad. Igaz, a fokozott székletürítéssel a hasmenést kiváltó ok is megszűnik, azaz a kórokozó vagy az ételméreg kiürül a szervezetből.

A gyógyulás

Egy kezdődő hasmenésnél általában nincs szükség semmilyen különleges kezelésre, hiszen a kórállapot az esetek zömében nagyon gyorsan, átlagosan 48–72 óra alatt lezajlik.  Elég tüneti terápiát alkalmaznunk: a legfontosabb, hogy pótoljuk a folyadékot! Három betegcsoport különös figyelmet igényel: a csecsemők, az idős emberek és a legyengült immunrendszerű betegek. Az ő folyadékháztartásuk labilis, könnyen felborulhat, és már viszonylag kis folyadékvesztés is komoly keringési problémákhoz, akár kiszáradáshoz is vezethet.

Mindannyiunk réme: a hasmenés

Általában elég csupán a lázat csökkentenünk, de azt sem érdemes 38 ºC alatt – hiszen a láz a szervezet természetes védekező reakciója. A közhiedelemmel ellentétben nincs szükség nagy diétás megszorításokra sem, de azért jó, ha pár napig csupán kis mennyiségű, könnyen emészthető ételeket eszünk, és kerüljük a tejet. Élőflórát tartalmazó termékeket azonban (probiotikus készítményeket, kapszulákat) érdemes fogyasztanunk!

Élet hasmenéssel

Tehát nem kell aggódni, az akut hasmenés pár napon belül elmúlik. Csakhogy vannak esetek, amikor a hasmenést nem járvány, vírus vagy ételmérgezés okozza, hanem ételérzékenység, allergia, vagy az irritabilis bélszindróma (IBS), amelyet leginkább korunk stressz betegségeként írnak körül a szakemberek. A folyadékvesztés és a szorongás elkerülése végett nem árt, ha egy-egy jól bevált készítményt készenlétben tartunk a táskánkban vagy az otthoni gyógyszeres dobozban. A panaszokkal mindenképpen orvoshoz kell fordulni!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek