Milyen hatással van az időjárás az egészségünkre?

Milyen hatással van az időjárás az egészségünkre?

A "holisztikus" kifejezést általában a kiegészítő egészségügyi kezelések leírására szokták használni. De mit is jelent valójában az, hogy holisztikus?

A holisztika a teljességre, az egészre való törekvést jelenti; a holisztika az a gyógyítási mód, melynél figyelembe veszik a beteg értelmi, fizikai és szociális állapotát is. Ebbe beletartozik a beteg életmódja (testedzés, alvási szokások, stb.), az étkezési szokásai (köztük a drogok és az alkohol), érzelmi élete és szociális kapcsolatai, valamint a fizikai környezet, ahol a páciens él, beleértve a klímát és az időjárási viszonyokat.

A kínai orvostudomány azon az elképzelésen alapszik, hogy az ember mélyen és elválaszthatatlanul kapcsolódik a környezetéhez és sokat segít, ha megértjük, hogy a külső környezet milyen hatással van a testünk belső környezetére. A kínai orvoslás egyik alapja a csí. A csít rendkívül sok oldalról közelíthetjük meg. Általában belső erőnek nevezik, egy olyan univerzális energiának tartják, amit akkor érzékelünk, ha a hatalmunkban áll irányítani. Ha a védekező csí nem elég erős, akkor a környezeti kórokozók is könnyebben jutnak be a szervezetünkbe.

A kínai orvoslás szerint a kívülről érkező környezeti támadások mellett bizonyos betegségek belülről támadják meg a szervezetet, ezeket a betegségeket a belső faktorok, azaz az érzelmek hozzák létre. A kínaiak öt pusztító hatású érzelmet neveznek meg: aggodalom, düh, félelem, szomorúság és a túláradó öröm, vagy a mánia. A kínai filozófia szerint ezek az érzelmek mind hatással vannak valamelyik szervünkre és a test csíjére.

Azoknak az embereknek, akiknek a kiegyensúlyozatlansága a külső környezeti energiákat tükrözi, a tüneteik gyakran rosszabbá válnak, ha az időjárás hasonlóvá válik a belső állapotukhoz. A belső hővel rendelkező emberek (akár külső, akár belső okokból kifolyólag) tünetei rosszabbá válnak meleg időben, viszont javul az állapotuk hideg időben. A belső hideggel rendelkezőknek pedig épp hideg időben romlanak a szimptómáik, és meleg időben érzik jobban magukat.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek