Milyen biciklit válasszunk?

Milyen biciklit válasszunk?

Ha kedvet kaptunk a kerékpározáshoz, csak fokozatosan tegyük a mindennapjaink részévé. Kezdjünk hetente néhány alkalommal 20-30 perces edzésekkel. Pár hét után emeljük az időtartamot 30-40 percre, de még ne növeljük a sebességet! Legalább hat hetes, rendszeres testedzés ajánlott, mielőtt fokoznánk a tempót.

Ám mielőtt belevágnánk, legelőször azt érdemes eldöntenünk, hogy milyen típusú kerékpárt szerezzünk be. Ez függ a korunktól, a súlyunktól, a magasságunktól és attól, hogy milyen célra szeretnénk használni a szerkezetet.

Tippek:

  • A legtöbben városi kerékpárt (city bike-ot) használnak. Ez a bicikli inkább közlekedési eszköz, munkaeszköz (ha munkába járunk vele), mintsem sportszer. Igaz, állítólag már tíz percnél hosszabb tekerés után jellemző, hogy a szervezetünk a következő órákban több kalóriát éget el, mint máskor. Egy órás biciklizéssel mindenesetre 250 kalóriától szabadulhatunk meg.
  • Mountain-bike-ot a túrázás szerelmeseinek érdemes beszerezniük. Ezzel nyugodtan nekivághatunk a hegyeknek-völgyeknek. Egy órás hegyi túrázás közben szervezetünk akár 600 kalóriát is eléget.
  • A BMX korábban nagy divat volt, de ma is sokan esküsznek rá. A BMX-szel való kerékpározás nem csupán sport - valóságos akrobatikus show. Kitartásra, rugalmasságra, hajlékonyságra, jó egyensúlyérzékre van szüksége annak, aki ezzel a biciklivel akar kerekezni - gyakran csak az egyik kereket használva!
  • Mostanában kevés tandem kerékpárt látni az utakon, pedig jó móka a párosan tekerők számára. Általában saját készítésű járgányról van szó, amelyen hosszabb túrára indulnak az összeszokott párok. Ez a fajta biciklizés kiegyenlíti az eltérő erőviszonyokat. Meg kell szoknunk a társunk mozgását, egyensúlyba kell hoznunk kettőnk ritmusát. Ha ezeket az apróságokat összhangba hoztuk, remek társasági élményben lehet részünk!
  • Szobabiciklizésre azok adják a fejüket, akik az otthonuk kényelmében akarnak felesleges kilóiktól megszabadulni, esetleg orvosuk tanácsára választják ezt a fajta aerob mozgást. Igaz, hiányzik a természet-élmény... a kerékellenállást állítsuk be úgy, hogy percenként 60 pedálfordulatot lehessen végezni. Később, ha már edzettebbek vagyunk, növelhetjük az ütemet 90 fordulat/perces értékig. Ennek továbbfejlesztett változata a spinning, amely az edzőtermek egyik legkedveltebb foglalkozása. Az edző útmutatásainak megfelelően - lehetőleg zenére - egy egész csapat teker egyszerre, többféle ütemet váltogatva, mintha csak különféle terepviszonyok közepette biciklizne. Kiváló zsírégető hatás (900 kalória óránként), bulihangulat, kikapcsolódás - kell ennél több?
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek