Milliók halnak meg gyógyítható rákban

Milliók halnak meg gyógyítható rákban

Évente milliók halnak meg világszerte gyógyítható rákban, mert nem jutnak hozzá a szükséges műtéthez vagy sugárkezeléshez a The Lancet Oncology brit szakfolyóirat legutóbbi számában közölt adatok szerint – írja az MTI. A Bécsben tartott rákkongresszuson ismertetett adatok szerint a világszerte daganatos betegségben szenvedők háromnegyede nem részesül biztos és megfelelő sebészeti beavatkozásban.

2015.09.29

„Újabb becsléseink arra engednek következtetni, hogy a szegény országokban minden 20 páciens közül kevesebb mint egy, a középmezőnybe tartozó országok közül pedig mindent ötből hozzávetőlegesen egy csak úgynevezett alapműtétben részesül" – mondta Richard Sullivan, a londoni King's College professzora, az onkológiai sebészetről készült jelentést összeállító bizottság vezetője.

A sugárkezeléshez való hozzájutást vizsgáló másik bizottság úgy véli, hogy a 12 millió rákos beteg közül, aki megkaphatná, mindössze 40-60 százalék jogosult erre a kezelésre az olyan daganatos betegségek esetében, mint az emlő-, a prosztata- és a tüdőrák.

Évente mintegy 15 millió új daganatos megbetegedést tartanak számon világszerte, ez a szám becslések szerint 2030-ra elérheti a 22 milliót. A betegek 80 százalékának lenne szüksége műtétre, és legalább 60 százalékuknak sugárkezelésre.

Milliók halnak meg gyógyítható rákban

A rákos megbetegedések számának a következő másfél évtizedben várható robbanásszerű növekedésére tekintettel "a nemzetközi közösség a jövőben nem hunyhat szemet a probléma felett" - vélte C.S. Pramesh professzor, indiai szakorvos, aki kiemelte: rendkívüli súlyos lesz a helyzet a szegény országokban, főként Fekete-Afrikában és Ázsiában, ahol a sebészeti beavatkozások iránti igény 60 százalékkal nőhet 2030-ig.

A szakemberek amiatt is aggónak, hogy kevésbé gazdag országokban megműtött páciensek olyan magas kiadásokba verik magukat, hogy elszegényednek. Negyedük lemond a kezelés folytatásáról, mert nem tudja kifizetni.

Hasonló a helyzet a sugárkezeléssel is, ahol nagyon alacsonyak a befektetések ahhoz, hogy a jelentősen növekedő igényeket ki tudják elégíteni. „Egy igen elterjedt tévhit szerint a készülékek ára olyan magas, hogy csak a gazdag országok tudják maguknak megengedni" - hangsúlyozta Rifat Atun, a Harvard amerikai egyetem tanára, aki szerint ez a befektetés valójában megtérülne.

A bizottság számításai szerint 27 millió életévet lehetne nyerni, ha 2035-ig 100 milliárd dollár (28 169 milliárd forint) fordítanak radioterápiás berendezésekre a következő években. A szegény országokban a sugárkezelések aránya rendkívül alacsony, alig éri el a tíz százalékot. Afrikában azonban még ennél is alacsonyabb: itt mintegy negyven országban egyáltalán nincsenek ilyen berendezések.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek