Mikor robban az AIDS-bomba Magyarországon?

Mikor robban az AIDS-bomba Magyarországon?

A HIV-vírussal élőknek akár 75 százaléka diagnosztizálatlan lehet Magyarországon, miközben a nyugati országokban ez az arány 25 százalék körül van.

2014.04.02

A szűrés nem igazán működik, csak az idén eddig tíz újonnan regisztrált AIDS-beteget szűrtek ki, ami azt jelenti, hogy akár 3-8 éve is fertőzöttek lehetnek anélkül, hogy tudott volna róluk az ellátórendszer.

Mikor robban az AIDS-bomba Magyarországon?

Nagyban segítené a helyzetet, ha itthon is lehetne kapni házitesztet, ami például Angliában április elsején kerül be a patikai forgalomba.

Lehet, hogy csak a negyedükről tudunk

Magyarországon valamivel több mint 2500 regisztrált HIV-fertőzött él, szakemberek szerint ez a valós számuknak csak a 25 százaléka. Vagyis a fertőzöttek száma elérheti akár a 10 ezret is. Ráadásul furcsa kettősség alakult ki az elmúlt években: egyrészt elmúlt a félelem egy halálos, világméretű járványtól, ami a nyolcvanas években még igencsak aggasztotta a nyugati társadalmakat. Emiatt egyre kevesebbeknek jut eszébe, hogy megfertőződhetnek, és egyre kevesebben járnak szűrésre. Akik pedig gondolnának rá, azok közül is sokan jobban félnek a betegséggel járó kirekesztéstől, mint magától a betegségtől.

Mintha a mindenkori magyar egészségügyi kormányzat is elfeledkezett volna az AIDS-ről. Nincs AIDS-stratégia, nincsenek felvilágosító-, szűrő és megelőző programok. Pedig azon országokban is, ahol a felderítettség 70-75 százalékos, az informálatlan és nem diagnosztizált fertőzöttek okozzák az új fertőzések 70 százalékát – nyilvánvalóan minél több a felderítetlen eset, annál nagyobb az esélye egy járvány kialakulásának. A probléma egész Európában jelen van, hiszen míg az Egyesült Államok már túl van a járványon, itt az még tart. A legveszélyeztetettebbek a fiatalok, akik vagy nem félnek, vagy nagyon keveset tudnak az AIDS-ről, pedig körükben emelkedik Európában az új fertőzöttek száma.

A teljes cikk a hvg.hu oldalán olvasható.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek