Mikor mozogjunk? Így időzíts jól!

Mikor mozogjunk? Így időzíts jól!

A szervezet tudja, mikor kell a mozgás. Tévednek-e azok, akik a sűrű mindennapokhoz igazítják a mozgást? Mi van előbb: az edzés vagy a teendők?

Folyamatosan folynak a kutatások a témában, de az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy azok, akik rendszeresen és ugyanabban az időszakban edzenek, jobb eredményeket érnek el a következetlen mozgolódóknál.

A kulcsszó az állandóság

A szervezetnek szüksége van egy menetrendre. Az élettani funkciók, az éberség, a testhőmérséklet, a vérnyomás és az anyagcsere a napszakokhoz igazodva változik. Így ha van egy állandó ritmusa a napoknak, az segít a szervezetnek beütemeznie és felkészülnie a rá váró fizikai aktivitásra is.

Az edzők igazat adnak

A kutatók eredményeit igazolják az edzők, akik a verseny időpontjához igazítva készítik fel a sportolókat. A nagy fizikai aktivitást igénylő sportok esetében hosszabb időre van szüksége a szervezetnek, míg belső óráját az edzés új időpontjához igazítja.

Mikor mozogjunk? Így időzíts jól!

Zsúfolt napok biztos pontja

Itt az ideje, hogy ráncba szedjük a szétszórt hétköznapokat és az edzéstervet elkészítve beütemezzük a hetet. A mozgásra időt kell szentelni és sokkal könnyebb ezt megtenni – még az elfoglalt, munkából ki sem látszó droidoknak is – ha előre tudja, mikor kell szünetet tartania.

Egyéni különbségek

Vannak, akiknek a reggeli aktivitás nem az erősségük. Kávé és lassú bemelegítés, míg a szervezetük újra munkába lendül. Mások viszont frissen, már a korai órákban beleugranak a tréningruhába és fizikailag is felpörgetik magukat. Könnyű eldönteni, ki, melyik táborba tartozik, bár a kutatók azt állítják, késő délután mindenki képes a kiadós mozgásra, az emberek többsége ugyanis ekkor éri el a sportoláshoz ideális magas testhőmérsékletet.

Ütemezés az életmódban

Nem mindenki engedheti meg magának, hogy előre eltervezze, mikor akad 1-2 órája az önfeledt edzésre. Vannak feladatkörök, amiknek eleget kell tenni mind a család, mind a munka területén. Aggódni viszont nekik sem kell, ha kitartóak, a szervezet hozzászokik a mozgáshoz a nap bármely szakában. Persze az állandóságról most sem szabad megfeledkezni.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek