Miért nem lesznek rákosak az elefántok?

Miért nem lesznek rákosak az elefántok?

A kutatókat régóta foglalkoztatja, miért van az, hogy az elefántok a többi emlőshöz képest rendkívül ritkán lesznek rákosak. Egy új kutatásból kiderül, hogy a hatalmas állatoknak érdekes, és nagyon hasznos szuperképességgel rendelkeznek: szervezetük képes elpusztítani a károsodott sejteket mielőtt még azok elrákosodnának, írja a CNN.

2015.10.12

A rákhoz köthető halálozási arány az elefántoknál csak 5 százalék, míg az embereknél például 25. Ez elég meglepő adat annak fényében, hogy elefántok hosszú életű fajta, általában 50-70 évig élnek, ráadásul mintegy százszor annyi sejtjük van, mint nekünk, vagyis százszor akkora eséllyel keletkezhetne bennük kóros sejtburjánzás.

Miért nem lesznek rákosak az elefántok?

A kutatók most végre rájöttek, hogy mi lehet ennek az oka, és az eredmények az emberi rákgyógyászatban is nagyon hasznosak lehetnek. Az elefántok DNS-ében ugyanis olyan géneket találtak, amelyek funkciója a daganatok kialakulásának meggátolása: legalább 40 olyan génjük van, amelyek egy p53-nak nevezett, tumorképződést gátló anyagot kódolnak. Az embereknek ezzel szemben csak két ilyenjük van. Ezzel a génkészlettel felvértezve a hatalmas állatok képesek arra, hogy elejét vegyék a rákos daganatoknak, mivel a p53 megakadályozza a károsodott sejtek osztódását.

Eddigi tudásunk alapján kész csodának tűnt, hogy elefántok egyáltalán még léteznek mint faj: a hatalmas testméret és a hosszú élet ilyen kombinációja elvileg különösen hajlamossá kéne tegye őket a daganatok kialakulására. Az új eredményekből viszont kitűnik, hogy esetükben a természet magától megoldotta a rák megelőzését, és ha a tudósok rájönnek, hogyan lehetne az általuk kifejlesztett mechanizmust másolni, az új fejezetet nyithat a rákgyógyászat történetében.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek