Hirdetés

Miért jó a halolaj?

Az UCLA kutatói az omega-3 zsírsavakban az Alzheimer-kór elleni mechanizmusokat találtak. Jó hír az, hogy egyre tovább élünk, viszont ennek is van árnyoldala: egyre nagyobb esélyünk van arra, hogy elér bennünket a kései Alzheimer-betegség.

Több kutató is már régóta javasolja a halolaj bevitelét tabletta vagy étrendkiegészítő formájában, mivel ez egy elérhető és olcsó %u201Efegyver", amely lelassítja vagy megelőzi az elbutulással járó kórkép kialakulását.

Greg Cole professzor és munkatársai kimutatták, hogy a halolajban talált zsírsav fokozza az LR11 termelést. Az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél az LR11 fehérje szintje alacsonyabb. Ez a protein előzi meg, hogy az agyi neuronokra káros hatással levő beta amyloid felhalmozódjon a szervezetben.

Az Alzheimer-kór egy neurodegeneratív megbetegedés, mely elbutulással, memóriazavarokkal, személyiségváltozással jár, és halált okoz. Amerikában 5,1 millióan szenvednek tőle, számuk 2050-re 11 és 16 millió közé emelkedhet.

A kutatók a halolaj ill. összetevője, a DHA hatásait összetett biológiai rendszerekben vizsgálták, illetve közvetlenül a laboratóriumban fejlesztett neuronokhoz adták. A DHA még alacsony dózisban is megemelte az LR11 szintjét.

A halolaj és kulcsösszetevője, az omega-3 zsírsav (megtalálható a zsírosabb húsú halakban, például a lazacban) már régóta az alternatív gyógymódok egyik vezérfonalát képezi. Használatát az Amerikai Szív Szövetség is helyesli a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében.

A DHA-hoz hasonló vegyületeket esszenciális zsírsavaknak nevezik, mert a szervezet más forrásból nem tudja előállítani őket. Kutatások rámutattak, hogy a DHA van jelen a legnagyobb mértékben az agyban az esszenciális zsírsavak közül.

A pozitív eredmények alapján a Nemzeti Egészségintézet széleskörű klinikai kísérletbe kezdett a DHA-val diagnosztizált Alzheimer-betegeken. Nekik talán már késő, de talán ezentúl a megelőzésre is megfelelő gondot fordítanak majd. Az optimális adagokat egyelőre nem állították be, de azt az étkezési szokásokhoz kell majd igazítani.Pirula Trend