Miért is tiltják a melegek véradását?

Miért is tiltják a melegek véradását?

Biológiai okai vannak annak, hogy a férfiak közötti nemi kapcsolat során nagyobb például a HIV-fertőzés veszélye, ebből kiindulva zárják ki őket a véradásnál. Vannak azonban olyan országok, ahol már nem próbálják automatikusan kitiltani a meleg férfiakat, mivel a teljes tilalmat nem indokolja semmi.

Múlt héten keltett nagy felháborodást az Országos Vérellátó Szolgálat szórólapja, amin megtiltják a melegek véradását.

Statisztikákkal alátámasztott tény, hogy a meleg férfiak körében a gyakoribb partnerváltás miatt a HIV-vírussal és a hepatitis C-vírussal való fertőzöttség kockázata jóval nagyobb, mint az átlagnépesség körében. Az USA-ban az új HIV-fertőzöttek közel kétharmada, itthon 70 százalékuk kerül ki a homoszexuális vagy biszexuális férfiak köréből.

A fertőzés szempontjából az anális közösülésben részt vevő passzív partnerek a leginkább veszélyeztetettek. A tanulmányok szerint homoszexuálisok anális együttléte során, ha egy HIV-pozitív partner nem ejakulál, a passzív fél HIV-kockázata 8-szorosa, ejakuláció esetén pedig 18-szorosa egy olyan nőének, akinek a hüvelyébe ejakulál egy HIV-pozitív férfi.

Miért is tiltják a melegek véradását?

Ennek egyszerű biológiai okai is vannak: a hüvely fel van készítve a hímvessző befogadására, az aktus során a hüvely falán kevesebb olyan sérülés keletkezik, ahol bejuthatnak a vírusok, erősen savas kémhatása pedig az első akadályt jelenti a kórokozók számára.

Vannak országok, ahol a problémára már többé-kevésbé sikerült megoldást találni. Több országban a meleg férfi adhat vért akkor, ha saját bevallása alapján a véradást megelőzően egy átmeneti ideig nem létesített anális és orális kapcsolatot férfival. Ez az átmeneti idő a legtöbb ilyen országban 12 hónap, de van ahol csak 6 hónap (Dél-Afrika), és van olyan is, ahol öt év (Kanada, Új-Zéland). Ennél is tovább ment többek között Olaszország és Spanyolország, ahol nincs átmeneti idő, hanem a meleg férfiaknál egyedi kockázatértékelés alapján döntik el, hogy adhatnak-e vért, vagy sem. Egy vizsgálat szerint az új szabályozással a fertőzött véradók száma nem nőtt.

A teljes cikket az origo.hu oldalán olvashatja el.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek