Miért horkolnak a férfiak?

Miért horkolnak a férfiak?

Egyes statisztikák szerint minden negyedik, míg más adatok szerint majdnem minden második férfi horkol. Az elsőre csaknem ártalmatlannak tűnő problémára érdemes odafigyelni. A jelenség ugyanis nem csupán egy éjszakai kellemetlenség. A horkoló emberek körében jóval gyakrabban fordulnak elő a szívbetegségek! Hogy pontosan mit jelent a horkolás és mi a teendőnk ezzel kapcsolatban, azt dr. Lengyel Csongor fül-orr-gégész, onkológus adjunktus segítségével jártuk körül.

Amikor alszunk, valamennyi izmunkhoz hasonlóan a torok izmai is elernyednek. A normálishoz képest túl nagy nyelvgyök vagy a lágyszájpad laza szövetei belégzéskor a hátulsó garatfalhoz érve leszűkíthetik, eltorlaszolhatják a felső légutakat. Ilyenkor az orron vagy a szájon át vett levegőnek szűk területen kell átjutnia, ami durva, érdes hangot kelt. Ezt hívjuk horkolásnak.

Mi okozhatja a horkolást?

A horkolás hátterében különféle szervi okok állhatnak:

 • orrpolip

 • orrsövényferdülés

 • megnagyobbodott ínyvitorla

 • nagy garatmandula

A horkolást fokozhatja:

 • gyengébb izomtónus
 • allergia
 • asztma (a gátolt orrlégzés növeli a horkolás esélyét)
 • elhízás (súlyosabb esetben a garatnyálkahártya és a garatizom közé is zsírréteg rakódhat le, a vastagabb nyak ráadásul tovább szűkíti a felső légutakat)
 • alkoholfogyasztás (a szokásosnál hamarabb és jobban ellazulnak a lágyszájpad szövetei)
 • késői vacsora
 • dohányzás (a rendszeres irritációnak kitett orr- garat- és gégenyálkahártya duzzanata szűkíti a levegőjáratot)

Alvási apnoe

Miért horkolnak a férfiak?A horkolók egy részénél - a népesség 1-2 százalékánál - egy különös jelenség is fennáll. Előfordulhat, hogy az alvó személy a garatban megnőtt légúti ellenállás mellett sokáig nem vesz levegőt, s csupán kis szünet után, egy-egy "mikroébredés" során, nagy horkantás kíséretében jut újból levegőhöz.

A horkoló ember mindezeknek a történéseknek nincs is tudatában! Ha alváskor valaki legalább 10 másodpercig nem vesz levegőt, és mindez óránként ötnél több alkalommal ismétlődik, alvási apnoéról beszélünk. (Az apnoe görög eredetű szó, jelentése: a légvétel hiánya).

Az alvási apnoének két fő formája van: az egyik a torokban lévő légúti akadály miatti obstruktív, míg a másik a légzőizmok tétlenségének következményeként - valamivel ritkábban - kialakuló, úgynevezett centrális forma. Az alvási apnoe oka elsősorban a felső légutak működészavara, másodsorban a légzés központi idegrendszeri szabályozásának gyengesége.

A levegővétel szünetei a horkolók számára gyakran észrevétlenek maradnak, ám igen veszélyesek lehetnek. Kimaradáskor ugyanis csökken a vér oxigénszintje, míg a széndioxid-szint emelkedik. Így nő az adrenalinszint is, ami megemeli a vérnyomást és a pulzust is. Egy tengerentúli vizsgálat eredménye szerint az apnoéval küzdő emberek körében negyvenszer gyakrabban fordul elő infarktus, mint az egészséges emberek között!

A horkolás eredménye

A kóros horkolás gátolja a mély alvást, a horkoló ember soha nem tudja igazán kipihenni magát.

Nem csoda, hogy a horkoló emberek a nappalokat is megkeserítő tünetekkel küszködnek:

 • reggeli fejfájás
 • memóriaproblémák
 • figyelemzavar
 • nappali álmosság
 • az érzékszervek tompulása
 • párkapcsolati problémák
 • a szexuális vágy csökkenése
 • hangulatingadozás

Van segítség


Miért horkolnak a férfiak?Horkolás esetén is érdemes, de amennyiben alvási apnoe gyanúja merül fel, mindenképpen fontos fül-orr-gégészeti szakvizsgálatot kérni. Az alvási problémák hátterében álló okok nagy része ugyanis egyszerűen kezelhető. Az orrpolip, az orrsövény ferdesége, egyes esetekben a megnagyobbodott ínyvitorla vagy a szájpadi mandula problémája többnyire műtéti kezelést igényel. Szóba jöhetnek még a nyelvgyök kisebbítése, az orrjáratok és a garat különféle operációi.

Belégzés alatt a légút összeesését és elzáródását kialakító negatív nyomás ellensúlyozására pozitív nyomást biztosító, a légzést segítő készülék alkalmazása ajánlott. Egyes esetekben a fül-orr-gégész ideggyógyászati vizsgálatot, alváslabort és légzésfunkciós vizsgálatokat javasol.

Az alváslabor egyágyas szobáiban poliszomnográfiás készülékkel vizsgálják a páciens alvás közben jellemző élettani paramétereit, és számítógéppel meg is jelenítik azokat. Így sok egyéb mellett megfigyelhető a szív és a légzőrendszer, az agyi elektromos tevékenység, az izomtónus, a szemmozgás, az alvó testhelyzete, mozdulatai, horkolása, a szemmozgások, az orrüregi légáramok, a vér oxigéntelítettsége.

Poliszomnográfia szükséges az apnoe típusának megállapításához, az apnoék számának, gyakoriságának, hosszának rögzítéséhez is.

Ne feledjük azonban, hogy a horkoláson kis életmódváltással is segíthetünk: megoldás lehet a testsúly csökkentése, az alkoholfogyasztás és a dohányzás mérséklése.


A horkolás számokban

 • Egy 2008-as kutatás szerint a magyar lakosság 63 százaléka horkol: férfiak és nők egyaránt.
 • Egy 2004-ben, egészséges terhes nőkkel végzett svéd vizsgálat szerint a várandósok 23 százaléka horkol. Azonban a hasonló korú, nem állapotos nőkkel végzett összehasonlító felmérés szerint a vizsgált személyek csupán 4 százaléka horkolt. A megfigyelések szerint a jelenség a terhesség utolsó 6 hetétől erősödik fel, s a szülés után 2 héttel többnyire megszűnnek a tünetek.
 • A napközben fellépő álmosság komoly következményekkel járhat. A regionális kutatások szerint az összes közúti baleset 16 százalékának és az autópályán bekövetkezett balesetek több mint 20 százalékának az álmosság az oka.
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek