Miért fontos a prosztata szűrővizsgálat?

Miért fontos a prosztata szűrővizsgálat?

50 éves kortól nő az esélye a jó illetve rosszindulatú prosztata elváltozás kialakulásának. A tünetek mindkét elváltozás illetve betegségnél sok esetben hasonlóak. Az éjszakai vizelés, a nehezített, vagy akadozó vizelésoka lehet prosztata probléma, amit egy egyszerű vizsgálattal könnyen ki lehet deríteni. Az eredményektől függően a kezelések nagymértékben eltérnek egymástól! A tünetek megjelenése előtt érdemes 50 év felett elmenni egy szűrővizsgálatra!

Miből áll a „prosztatás”  beteg kivizsgálása?

A páciens kivizsgálása a következőkből áll:  A kórelőzmény kikérdezése, fizikális vizsgálat, transrectalis digitalis prosztata vizsgálat, amely speciális, a végbélbe vezetett ultrahang szonda, melynek segítségével a kisebb elváltozások is pontosabban láthatók, valamint különböző vizeletvizsgálatok, amelyek felbecsülhetetlen segítséget nyújtanak az urológiai betegségek tisztázásában.

A tünetek felmérésére több értékelési skála áll rendelkezésre, ugyanakkor a legelterjedtebb a Nemzetközi Prosztata Tünetértékelő Skála (International Prostate Symptom Score, IPSS), amely segíti a betegség követését.

A prostata tapintással észlelhető rendellenessége esetén a PSA vizsgálat is a kivizsgálás része kell hogy legyen, amely a prosztatarák gyanúja esetén végzett rutin szűrővizsgálat.

Mi az a BPH (benign prostatic hyperplasia) vagyis a jóindulatú prosztata megnagyobbodás?

Jóindulatú prosztata megnagyobbodásnak a prosztatát alkotó mirigyállomány: a  simaizom és kötőszöveti sejtek felszaporodását nevezzük. Ez egy hyperpláziás (megnagyobbodási) folyamat, ugyanis a sejtek száma gyarapszik.

Miért  fontos a prosztata szűrővizsgálat?

Milyen korú férfiak betegségéről van szó?

Míg a BPH által okozott vizelési nehezítettség  az 50-55 éves férfiak 25 százalékánál, addig a 75 évesek kb. felénél fordul elő. A százalékos arány az életkorral és a hormonális változásokkal együtt  növekszik.

Milyen zavart okoz a szövetszaporulat és az izomtónus fokozódás ?

A BPH tünetei részben a mirigyszaporulat következtében kialakult obstrukció (torlasz, eltömődés),  részben a hólyagnyak és prosztata simaizom elemeinek irritációja.  Mindezek következtében a betegnek gyakran van vizelési ingere, ugyanakkor a vizelet nehezen ürül.

Milyen kezelési lehetőség van  a korai stádiumban?

A BPH-s betegek kezelésének gyógyszeres és manipulatív / operatív / lehetőségei vannak. A nem operatív lehetőségek között a BPH kezdeti stádiumában a fithotherápeutikumok:  hidegen sajtolt tökmagolaj, kisvirágú füzike, játszanak jelentős szerepet.

Hogyan hatnak a növényi eredetű gyógyszerek?

A fűrészpálma termésének kivonata fitoszterolokban gazdag illóolajokat tartalmaz, bogyója kiváló vizelethajtó- és nyugtatószer. Csökkenti a gyakori éjszakai vizelési ingert, a nehéz, a szakadozó vagy csepegő vizelést,  elősegíti a vizelet áramlását és csökkenti a feszültség érzését. A fűrészpálmát tonizálónak is tartják, mert a prosztatában és a húgyúti traktusban erősíti és újjáépíti a szöveteket. Elsősorban a 40 feletti férfiak esetében alkalmazzák a prosztata gyógyítására, valamint a jóindulatú prosztata megnagyobbodás kezelésére, mert szabályozza az dihydro-tesztoszteron mennyiséget.

Ha a gyógyszeres kezelések már nem adnak jó megoldást segít az operatív kezelés?

Az operatív megoldás transabdominalis, laparoscopias, perinealis, transurethralis bemetszés ill. resectió, ESWT, Laser, Microwawe, rádiofrekvenciás, stent behelyezést stb.-t foglalja magában.

Fentiek et  figyelembe véve javasolt az 50 éves korú férfiak évente végzett urológiai  vizsgálata  és az időben kezdett, szakorvos által javasolt gyógykezelés!

Dr. Bódy Gábor
Urológus szakorvos, sportorvos
MeDoc Egészségközpont
www.medocklinika.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek