Miért fáj estére a lábam?

Miért fáj estére a lábam?

Az elnehezültség érzését, a láb fáradtságát, fájdalmát, görcseit, bedagadását több minden okozhatja. Ortopédiai probléma, például lúdtalp állhat a tünetek mögött, ám lehet keringési eredetű is: vizenyősség, krónikus vénás elégtelenség, visszeresség.

Ha nincs lúdtalpunk, a szívünk egészséges, akkor gondolnunk kell a vénás keringéselégtelenség lehetőségére – tehát a vénáink állapotán kellene javítanunk, pláne, ha apró seprűerek (főleg a talpak szélén) és lilás visszerek látszódnak a lábon. Van, aki örökletes hajlamot hordoz, de van, aki az egészségtelen életmóddal, tehát a normálisnál nagyobb testsúllyal, rossz táplálkozással, elégtelen mozgással okozza magának ezt a problémát.

Megfelelő vénás keringésnél a billentyűk kinyílnak a vérnyomás hatására és mechanikusan vissza is záródnak, hogy visszafelé már ne tudjon áramlani a vér, csak a szív felé. Ezt a munkát a vádli izomösszehúzódása és a talp nyomása (a járás) segíti.

Miért fáj estére a lábam?

Ha a láb erei kitágultak, akkor a vér visszaáramlása nehezítetté válik, márpedig ha a vénás billentyűk rosszul záródnak, akkor a vér visszafelé is folyik, nem csak a szív felé. Ez pedig a vénák további tágulását okozza, és előbb-utóbb jelentkeznek az imént említett tünetek is. Elhanyagolása esetén vénagyulladás, trombózis, lábszárfekély, orbánc és más fertőzések is kialakulhatnak! A lábpanaszokkal párhuzamosan sokaknál jelentkeznek aranyeres tünetek is. Ennek oka a medencében előforduló vénapangás.

A tünetek általában fokozatosan jelentkeznek, először nyáron fordulnak elő, pláne, ha aznap az illető sokat mászkált. Ilyenkor tapasztalható először a „nehézláb-érzés” – ami egyre gyakoribbá, egyre erőteljesebbé válik, már az esti pihenés sem hoz nyugalmat, éjszaka lábgörcsök zavarhatják a nyugodt alvást.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Hajlamosító tényezők:

  • idősebb életkor
  • női nem
  • genetikai hajlamosság
  • elhízás,
  • terhesség,
  • álló munka vagy nagyon sok ülés

----------------------------------------------------------------------------------------------------

A vénás keringés elégtelensége esetén kerüljük a hosszan tartó állást és ülést, viszont sétáljunk többet, ülőmunka esetén álljunk fel gyakran, mozgassuk át a lábat. A fájó lábat – amikor csak van alkalmunk rá - lehetőleg helyezzük magasra. Zuhanyozás közben langyos vízzel, de minél erősebb vízsugárral közvetlen közelről érdemes „masszírozni” a lábakat, de kerülni kell a forró fürdőt és a szaunát.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek