Miért a sztívia a legjobb édesítőszer?

Miért a sztívia a legjobb édesítőszer?

A jázminpakóca (Stevia rebaudiana) más nevén sztívia (stevia), édesfű vagy édes levél az őszirózsafélék családjába tartozó évelő növény, mely Dél-Amerikában őshonos és édes leveléről nevezetes fűszer és gyógynövény.

2014.03.03

A Stevia egy olyan természetes édesítőszer, melynek édesítő hatása a cukor 300 szorosa. Intenzív édes íze kiváló az alacsony szénhidráttartalmú ételek készítésére. Mivel a Stevia a mesterséges édesítőszerekkel szemben hőstabil, bátran alkalmazható sütésnél, főzésnél. A vércukorszintre nincs hatása, mint sok természetes cukorfélének vagy a kristálycukornak, sőt még kissé növeli is glükóztoleranciát, így cukorbetegek számára is kiváló. Felnőttek, gyermekek, cukorbetegek, várandós kismamák, fogyni vágyók és candida-diétán lévők is egyaránt biztonsággal fogyaszthatják.

Miért a sztívia a legjobb édesítőszer?

Fontos megemlíteni gyulladásgátló, baktérium- és gombaölő tulajdonságát is, melyet különböző bőrproblémák kezelésére is alkalmaznak. Sok természetes cukornak (cukoralkoholok) van enyhe hasmenést okozó hatása, ami sokaknak problémát okoz, a sztívia ez en mellékhatástól is mentes.

A glikémiás indexet az alapján határozzuk meg, hogy a szénhidrátok (0-tól 100-ig beosztott skálán) elfogyasztásuk után milyen mértékben emelik meg a vércukor-szintet.

A magas GI-vel rendelkező élelmiszerek azok, amelyekből a cukrok hamar felszívódnak, és a vércukorszint jelentős ingadozását idézik elő. Ez kedvezőtlenül befolyásolja a koncentrációnkat és a zsírraktárainkat is.

Az alábbi táblázat a különböző édesítők glikémiás indexét és energiatartalmát jelzi:

Miért a sztívia a legjobb édesítőszer?

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek