Miért a sztívia a legjobb édesítőszer?
A jázminpakóca (Stevia rebaudiana) más nevén sztívia (stevia), édesfű vagy édes levél az őszirózsafélék családjába tartozó évelő növény, mely Dél-Amerikában őshonos és édes leveléről nevezetes fűszer és gyógynövény.
A Stevia egy olyan természetes édesítőszer, melynek édesítő hatása a cukor 300 szorosa. Intenzív édes íze kiváló az alacsony szénhidráttartalmú ételek készítésére. Mivel a Stevia a mesterséges édesítőszerekkel szemben hőstabil, bátran alkalmazható sütésnél, főzésnél. A vércukorszintre nincs hatása, mint sok természetes cukorfélének vagy a kristálycukornak, sőt még kissé növeli is glükóztoleranciát, így cukorbetegek számára is kiváló. Felnőttek, gyermekek, cukorbetegek, várandós kismamák, fogyni vágyók és candida-diétán lévők is egyaránt biztonsággal fogyaszthatják.
Fontos megemlíteni gyulladásgátló, baktérium- és gombaölő tulajdonságát is, melyet különböző bőrproblémák kezelésére is alkalmaznak. Sok természetes cukornak (cukoralkoholok) van enyhe hasmenést okozó hatása, ami sokaknak problémát okoz, a sztívia ez en mellékhatástól is mentes.
A glikémiás indexet az alapján határozzuk meg, hogy a szénhidrátok (0-tól 100-ig beosztott skálán) elfogyasztásuk után milyen mértékben emelik meg a vércukor-szintet.
A magas GI-vel rendelkező élelmiszerek azok, amelyekből a cukrok hamar felszívódnak, és a vércukorszint jelentős ingadozását idézik elő. Ez kedvezőtlenül befolyásolja a koncentrációnkat és a zsírraktárainkat is.
Az alábbi táblázat a különböző édesítők glikémiás indexét és energiatartalmát jelzi: