Miben van sok vitamin?

Miben van sok vitamin?

Ki tudja miért, de így, a tél beköszöntével többször jut eszünkbe, hogy vitamindús ételt fogyasszunk. A választást megkönnyíti, ha tudjuk, mit miért emeljünk le a polcokról vagy kérjünk a piacon. Dr. Csupor Dezsőt, a Szegedi Egyetem tanárát kértük meg, hogy segítsen eligazodni a vitaminok széles tárházában.

 

 

A vitaminok olyan vegyületek, amelyek az emberi szervezet normális működéséhez szükségesek. Csakhogy ezeket a vitaminokat nem termeli a szervezetünk, ezért táplálékkal kell bevinni. Ma már jól ismertek mind a különböző vitaminok hiányának, mind a túlzott fogyasztásuk következményei, és a napi fogyasztásra is vannak széles körben elfogadott ajánlások.

Miben van sok vitamin?

A táplálkozás ABC-je

A XX. század első éveiben ismerték fel, hogy az egészség megőrzéséhez nem elegendő a megfelelő energiatartalmú élelmiszerek fogyasztása, hanem szükséges bizonyos, speciális szerepet betöltő anyagok bevitele is, amelyeket vitaminoknak neveztek. Az elsőként felismert vitamin az B1-vitamin volt 1906-ban, majd az ezt követő mintegy öt évtizedben számos, hasonlóan nélkülözhetetlen szerepű vegyületet azonosítottak, amelyeket az ábécé betűiről neveztek el.

A régi szép időben...

Bevásárláskor hányszor és hányszor halljuk, hogy a mai gyümölcsök és zöldségek semmire sem jók, de vitamint, azt biztosan nem tartalmaznak, annál több kemikáliát vagy ki tudja, milyen mesterséges anyagot. De vajon igaz-e ez az állítás? A télen vásárolt, kényszerérlelt, gumilabda-keménységű gyümölcsöktől és zöldségektől ne várjunk a nyárival összevethető vitamintartalmat, az viszont nem igaz, hogy megfelelő mezőgazdasági gyakorlattal ne lehetne optimális összetételű termékeket előállítani.

Miben van a sok vitamin?

Szervezetünket vitaminnal is jól ellátják a friss zöldségek és a gyümölcsök, ha elég tudatosan válogatjuk meg a napi menüt. Igen sok folsav található a diófélékben, ha napi 5 gramm diót elropogtatunk, akkor a folsav mellett bőséges K1-vitaminhoz is jutunk. A gyümölcsök közül a legtöbb C-vitamint a csipkebogyó és feketeribiszke tartalmaz, a zöldségek közül pedig a petrezselyemzöld, fejeskáposzta és zöldpaprika. E-vitaminhoz jutunk, ha zöldborsót, a zellert, vagy vajat fogyasztunk, karontinhoz, ha spenótot, egy jó petrezselyemzöld salátát vagy sütőtököt eszünk. A friss élelmiszerben van a megfelelő mennyiségű vitamin, de főzés, vagy a nem megfelelő tárolás következtében az ételekből könnyen eltűnik.

 

Vitamintáblázatunkat a Patika Tükör decemberi számában találja!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek