Mi okozhatj a derékfájdalmat?

Mi okozhatj a derékfájdalmat?

A derékfájdalom egy gyakori panasz, amelyet szinte bárki megtapasztalhat élete során. A megerőltetés és a mozgásszegény életmód gyakran hozzájárul a deréktáji panaszok kialakulásához. A leggyakoribb betegségek az isiász és a lumbágó - de mi is a különbség a kettő között?

Mi az az isiász?

Az isiász, más néven ülőidegzsába, olyan állapot, amely hirtelen fellépő, éles deréktáji fájdalmat okoz. Ezt az ülőideg gyulladása vagy nyomás alá kerülése váltja ki. Az isiász hátterében számos különböző ok állhat, ezért minden esetben fontos a kivizsgálás.

Gyakori panasz 40 éves kor felett, különösen az ülőmunkát végzők körében. Az isiász és a lumbágó közötti különbség, hogy míg az isiász idegi eredetű, addig a lumbágó izom eredetű probléma. Az isiász fájdalma a deréktájból gyakran kisugárzik az egyik vagy mindkét lábba, ami jelentős kellemetlenséget okozhat.

A probléma akkor jelentkezik, amikor az ülőideg nyomás alá kerül vagy becsípődik, és ennek következtében begyullad. Az ilyen jellegű fájdalom intenzív és éles, jelentősen befolyásolhatja a mindennapi tevékenységeket.

Mi okozhatj a derékfájdalmat?

Mi az a lumbágó?

A lumbágó a hát alsó részén, a keresztcsont tájékán fellépő, nyilalló fájdalom, amely az ágyéki gerincoszlop mellett futó vastag hátizom erőteljes, reflexes feszülésével jár.

Leggyakrabban a gerinc fizikai megerőltetése miatt alakul ki, például sportolás, nehéz fizikai munka vagy egy rossz mozdulat következtében. Idősebb korban degeneratív, kopásos elváltozások is állhatnak a háttérben. Fiatal korban az izomhúzódás vagy egyéb sérülések a leggyakoribb okok. Fejlődési rendellenességek, mint például a gerincferdülés, szintén hajlamosíthatnak a lumbágóra.

Ritkább esetekben komolyabb mozgásszervi megbetegedések is okozhatnak lumbágót, vagy lumbágóhoz hasonló derékfájdalmat. Az elhúzódó, krónikus derékfájdalom és kísérő tüneteinek (például láz, zsibbadás, érzéskiesés, vizelettartási probléma, hasi fájdalom, fogyás) megjelenésénél mielőbb szakorvoshoz kell fordulni. Fontos a pontos diagnózis és a kezelés időben történő megkezdése .

Miért fontos a derékfájdalom kezelése?

A derékfájdalom mielőbbi kezelése lényeges, mert a panaszok erősen korlátozhatják a mozgást, akadályozzák a munkavégzést és a hétköznapi tevékenységeket. Ha azonnali fájdalomcsillapításra van szüksége, forduljon a BMM SOS szolgáltatásához, amely hétvégén és akut esetekben is segít!

Forrás: Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek