Mi kell a tesztoszteron termeléshez?

Mi kell a tesztoszteron termeléshez?

A férfiak esetében az egyik leginkább emlegetett hormon a tesztoszteron. Kapunk tőle jót, és kevésbé jót is, de tény, hogy ha nincs elég tesztoszteron a szervezetben, akkor bizony a családalapítás vágya is messzire úszhat tőlünk. A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre.

A tesztoszteron

Az androgén hormonok közt a legismertebb, az egyszerűen csak férfihormonként emlegetett tesztoszteron. Mint azt említettük, ettől a hormontól kapunk jót és rosszat egyaránt, még akkor is, ha szinte teljesen normális a testben.

A tesztoszteron okozza a férfiakra sokkal inkább jellemző agresszivitást, az uralkodási, birtoklási vágyat, a versengés késztetését. A hormon kockázatvállalásra sarkallja az erősebbik nemet, legyen szó szerencsejátékról, vagy akár a közlekedési helyzetek megoldásáról - ráadásul ez a férfiak számára természetes, vagyis nem tűnik fel.

De a tesztoszteron adja a libidót is, az egészséges szexuális vágyat, sőt, a termékenységről is gondoskodik többedmagával. A tesztoszteron adja a férfi nemi jellegeket, az izomtömeget, a zsíreloszlást, az arcszőrzetet, sőt, hatására alakulnak ki a férfi nemi szervek is.

Mi kell a tesztoszteron termeléshez?

Ha sok, ha kevés

A túlságosan magas tesztoszteron szint inkább a nők esetében okoz egészségügyi gondokat, persze a férfiak számára sem kellemes. A hormon túltermelése egyrészt endokrinológiai probléma, mely igen ritkán korlátozódik egyetlen hormonra, valamint jelentősen növeli az agresszióra való hajlamot is.

Ha kevés a tesztoszteron a szervezetben, az az izomtömeg csökkenésével, a mell duzzadásával, a csontsűrűség csökkenésével járhat. Ezeknél előbb jelentkezik a szexuális vágy csökkenése - akár drasztikus mértékben -, erekciós problémák, fáradékonyság, depresszió. A tesztoszteron jelentős szerepet játszik a megfelelő mennyiségű és minőségű spermium előállításában is, vagyis hiányában mind a mennyiség, mind a minőség csorbát szenved. Előbbi a családalapítást nehezíti meg, akár ellehetetleníti azt, míg utóbbi a genetikai rendellenességek kialakulásának kockázatát, a koraszülés, vetélés, vagy sorozatos vetélés kockázatát növeli meg jelentősen - emeli ki Ratkó Tünde.

Pótlás?

A hormon pótlása ugyan megoldható, de igen sok kockázatot és mellékhatást rejt magában. A szervezet a tesztoszteron képzéséhez cinket és D-vitamint használ nagyobb mennyiségben, vagyis a megfelelő szint elérésében nagy segítség ezeknek az anyagoknak a pótlása. Pótlásról beszélünk, hiszen ma már tudjuk, hogy az emberiség negyede tápanyaghiánnyal küzd, illetve az is tény, hogy a férfiak spermiumszáma tendenciálisan csökken, az egész világon.

A tápanyagpótlásban nagy segítség lehet a férfivitamin, de csak abban az esetben, ha megfelel néhány kritériumnak: A D-vitamin esetében fontos, hogy D3-formában legyen jelen a készítményben, hiszen hasznosulása így a legjobb. A cink esetében cink-citrát kötési formát érdemes keresni, szintén a hasznosulás fokozásának érdekében.

Természetesen nem csak ez a két anyag szükséges a normál termékenység fenntartásához, így a készítmények közt is azokat keressük, melyek komplexek. Ezzel ráadásul további lökést adhatunk a felszívódásának is, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását - mint a cink és a réz, a D-vitamin és a kalcium vagy a C-vitamin és a vas esetében is.

Forrás: ratkotunde.hu


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek