Mi jó és mi nem derék- és hátfájásra?

Mi jó és mi nem derék- és hátfájásra?

Az eddigi ajánlásokkal ellentétben az akupunktúra nem hatásos hát- és derékfájásra.

2009 óta a brit egészségügyi hivatal, a National Health Service (NHS) hivatalosan is ajánlotta az akupunktúrát krónikus hátfájásra. A tudományos bizonyítékok átnézése után azonban a National Institute for Health and Care Excellence (NICE) nevű hivatal, amely ajánlásokat fogalmaz meg az NHS-nek, arra jutott, hogy az akupunktúrás gyógymód nem jobb, mint a placebo, és be kell fejezni a használatát.

Mark Baker, a NICE orvosigazgatója szerint „nincs bizonyíték néhány széles körben használt gyógymód hatására”, ilyen például az akupunktúra is, amit többé nem ajánlanak derék- vagy hátfájásra.

Mi jó és mi nem derék- és hátfájásra?

Az új ajánlások azután készültek, hogy összehasonlítottak több tanulmányt, amely az akupunktúra hatékonyságát vizsgálta klinikai vizsgálatokban – önmagukban vagy más gyógymódokkal kiegészítve. Kiderült, hogy nem voltak hatékonyabbak, mint a placebo. Sőt, ugyanez derült ki a paracetamolról is, nagyon sok fájdalomcsillapító hatóanyagáról: önmagában nem volt hatékony.

Az új ajánlás az, hogy rendszeresen végezzünk gyakorlatokat, ez jó a derékfájásra, ha pedig muszáj a gyógyszer, akkor olyan, nem szteroidalapú gyulladáscsökkentőhöz érdemes nyúlni, mint például ibuprofen vagy aszpirin.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek