Mi is az a molibdén?

Mi is az a molibdén?

A molibdén egy létfontosságú nyomelem, ami alig ismert, noha több étrend-kiegészítő összetevői között is szerepel.

Milyen szerepet tölt be a molibdén a szervezetben?

A molibdén egy nyomelem, amiből a szervezetben úgynevezett molibdopterin keletkezik. A molibdopterin - jelenlegi ismereteink szerint - négy enzim működéséhez szükséges. Ezek az enzimek a fehérjék építőköveinek, az aminosavaknak az anyagcseréjében és a genetikai anyagot felépítő molekulák anyagcseréjében éppúgy szerepet kapnak, mint a gyógyszerek és mérgek szervezetbeni feldolgozásában.

Van egy ritka genetikai betegség, amelyben akadályozott az, hogy a molibdénből molibdopterin keletkezzen. Ebben az esetben, a molibdopterin hiányában, súlyos neurológiai károsodás alakul ki, és azok az újszülöttek, akik ezzel a rendellenességgel jönnek a világra, néhány napon belül életüket vesztik.

Mi is az a molibdén?

 

Mennyi molibdént kellene bejuttatnunk a szervezetbe?

A nemzetközi és hazai ajánlások alapján naponta mindössze 45-50 mikrogramm molibdén bevitelére van szüksége egy felnőttnek. Tudva azt, hogy a mikrogramm a kilogramm milliomod része, a napi molibdén-szükséglet igen kis mennyiséget takar. Ez a mennyiség a táplálkozás révén általában be is jut a szervezetbe. A molibdén fő forrásának a hüvelyesek minősülnek, de a feldolgozatlan gabonafélék, a marhahús vagy a tej is dúsak molibdénben.

Problémát és életveszélyes állapotot jelenthet, ha valaki egyáltalán nem jut molibdénhez. Ez korábban olyan mesterségesen táplált betegnél fordult elő például, aki a táplálása során egyáltalán nem kapott molibdént.

Elegendő molibdénhez jutunk, vagy gondolni kell a pótlására?

A molibdén hiányállapota ritka. A táplálkozással jellemzően elegendő mennyiségű molibdénhez jutunk. Ennek ellenére számos étrend-kiegészítő készítményben jelen van a molibdén, adagonként 50-500 mikrogrammos mennyiségekben. Ekkora dózisok esetén a nyomelem túladagolásától nem kell tartani; a fölöslegben bevitt molibdén ugyanis a vesén keresztül kiürül a szervezetből, azaz a vese hozzájárul a molibdén-egyensúly biztosításához.


Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek