Mi a közös Keanu Reeves-ben és Erőss Zsoltban?

Mi a közös Keanu Reeves-ben és Erőss Zsoltban?

A hiperbár oxigén terápia alkalmazása. Keeanu Reeves az alvászavarából gyógyult ki a speciális kezelés hatására. Erőss Zsolt többek között ennek az eljárásnak is köszönheti, hogy a januári lábamputációja után szeptemberben már újra meghódította a Himaláját.

Hollywood mellett az amerikai sztársportolók is használják a hiperbár kamrát. Nagyon sokan csodálják Tiger Woods teljesítményét és eredményeit. De a titkot csak kevesen tudják: sportsérülései után Woods mindig oxigénterápiás kezelésben vesz részt! Ez azt jelenti, hogy a búvárok által is használt keszon kamrában tölt néhány órát, miközben orvosi tisztaságú oxigént lélegez be. Woods szerint ezeknek az oxigénkúráknak nagy szerepe van abban, hogy sérülései után szinte azonnal vissza tud térni a golf élvonalába.

Már itthon is elérhető

Mi a közös Keanu Reeves-ben és Erőss Zsoltban?Az oxigénkúra azonban már nem csak a tengerentúlon divat és elérhető! Számos magyar élsportoló használja ezt  a terápiát sérülésük kezelésére, vagy teljesítményük fokozására a versenyekre való felkészülés időszakában.

Vegyük például Erőss Zsoltot, aki tavaly januári lábamputációja után néhány hónappal már vissza is tért a hegymászáshoz, ami az ő esetében már inkább életforma, mintsem csupán hobbi. Zsolt hiperbár oxigénterápiás kezelése révén sokkal gyorsabban épült fel, így ennek is köszönhető, hogy szeptemberben már meghódította a Himaláját.

Tokay Máté wakeboardos is esküszik az oxigén jótékony hatására a produkcióira való felkészülés során. Máté a túlnyomásos hiperbár kamra és az oxigén jótékony hatásait is felhasználta legújabb szuperprodukciójához, amikor is egy helikopter húzta maga után a vízen.

"Fél évvel ezelőtt egy külföldi versenyen voltam és külföldi versenyző barátaim mondták el, hogy ők alkalmaznak ilyen kezelést, és így készülnek fel a nemzetközi versenyekre. A terápia nagyon sokat segít a felkészülésben, sokkal energikusabb vagyok, sokkal nagyobbakat repültem, jobb volt a koncentrációs képességem az edzések és a versenyek alatt is. A wakeboardban elszenvedett sérülések, kisebb húzódások, zúzódások is jóval hamarabb gyógyulnak a kezelések kapcsán.- nyilatkozta Máté.

Tények a hiperbár oxigénterápiáról

  • A hiperbár oxigénterápia az elmúlt években az egyik legnépszerűbb alternatív kezelési mód lett a világon. Általános jótékony hatásai mellett segít felépülni számos betegségből. Az Egyesült Államokban az AIDS és rákbetegek kezelésében is használják.
  • A magas nyomáson történő gyógyítás gyökerei egészen az 1600-as évekig nyúlnak vissza. Első alkalommal Nathaniel Henshaw (1628-1673) angol természettudós használta gyógyításra az általa 'Domicilium'-nak elnevezett ős-keszonkamrát, ahol magas nyomáson gyógyította betegeit, de nem használta a mai kezelés másik alapvető elemét: az oxigént.
  • Először 1908-ban, a hamburgi Elba-alagút építésekor keszon-balesetet szenvedett munkások gyógyítása során alkalmaztak sikerrel túlnyomáson történő oxigénterápiát.
  • Ma a világon több ezer hiberbár centrum működik, Európában pedig mintegy 200. A terápia nemzetközi elfogadottságát jól mutatja, hogy a nagy terápiás centrumokban évtizedek óta standardizálva alkalmazzák, számos országban a betegbiztosító fizeti a kezelés költségeit.
  • A terápia nemzetközi szinten standardizált, azaz a világ minden táján ugyanazon célok érdekében, ugyanazon terápiás területeken, azonos javallatokkal és módszerekkel alkalmazzák. Tehát a budapesti HBO centrumba belépő páciens ugyanazt a kezelést kapja, mint a minnesotai (USA) Mayo-Klinika, vagy a johannesburgi centrum kezeltjei.
  • A hiperbár kamrában a páciensek 100%-os tisztaságú oxigént lélegeznek be, szemben a normál levegő átlagosan 21%-os oxigéntartalmával. A kezelés hatására a szervezetben jelenlévő oxigénkoncentráció az eredeti 15-20-szorosára növekszik.
  • Az egyes kezelések időtartama 1,5 és 2,5 óra. A kezelések 2,5 bar megnövelt környezeti nyomáson zajlanak, mely a normál légköri nyomás két és félszerese, ami olyan, mintha 10-15 méterrel a vízfelszín alatt lennénk.
  • A terápia során az oxigén minden testnedvbe beoldódik, így a csökkent vérellátású vagy vérrel egyáltalán el nem látott szövetekbe is eljut.  A sérült szövetek extra adag oxigént kapnak, amely segíti a fehérvérsejteket a fertőzések leküzdésében, serkenti a kapillárisok újraképződését, a sérült szövetek és szervek regenerációját, így radikálisan felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat.
  • A  terápia jelentősen növeli a szellemi és fizikai teljesítőképességet, javítja az anyagcserét és erősíti az immunrendszert. Eredményesen alkalmazható lábszárfekély, nehezen gyógyuló sebek, csont- és ízületi sérülések fertőzések, gyulladások, fülzúgás, migrén kezelésében, plasztikai vagy helyreállító beavatkozások után, valamint agyvérzés miatt kieső funkciók helyreállításában is.

A hiperbár oxigénterápiáról

Mi a közös Keanu Reeves-ben és Erőss Zsoltban?A hiperbár oxigénterápia a megnövekedett környezeti nyomás és az orvosi oxigén jótékony hatásait egyesíti. A terápia során a páciensek egy speciális kialakítású kamrában (keszon kamrában), 2,5 bar megnövelt környezeti nyomáson orvosi tisztaságú oxigént lélegeznek be.

Bizonyos kóros betegségek, balesetek, vagy egyes fertőzések révén a szervezetben rossz vérkeringésű területek alakulhatnak ki. A test ezen részeibe nehezebben jut el a sejteket éltető oxigén, aminek hiányában nem működhetnek megfelelően a szervezet természetes helyreállító mechanizmusai, a gyógyulás jóval nehezebb.

A hiperbár oxigénterápiás kezelés hatására az oxigén nagy mennyiségben, 15-20-szoros koncentrációban lesz jelen a szervezetben. A magas nyomás miatt a csökkent vérellátású, vagy vérrel el nem látott területekre is eljut az oxigén, elősegítve új vérerek képződését, valamint a károsodott szövetek gyorsabb regenerálódását. A sejtek anyagcseréje jelentősen felgyorsul, ezáltal gyorsabb és hatékonyabb lesz a gyógyulás.

Mire alkalmazható:

A terápia eredményesen alkalmazható lábszárfekély, nehezen gyógyuló sebek, csont- és ízületi sérülések esetében, plasztikai vagy helyreállító beavatkozások után, fertőzések (húsfaló baktérium, Lyme-kór), gyulladások (pl.: csontgyulladás), fülzúgás, migrén kezelésére, valamint agyvérzés miatt kieső funkciók bizonyos mértékű helyreállítására is. Ezen kívül javítja az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, gyorsítja a test regenerálódását, valamint növeli a szellemi és fizikai teljesítőképességet, így az egészségmegőrzés területén is előszeretettel alkalmazzák.

A hiperbár terápiás kezeléseket szakmai konzultáció és orvosi alkalmassági vizsgálat előzi meg. Az egyes kezelések 1,5-2,5 óra hosszúságúak. Ezeket minden esetben a Hiperbár Centrum orvosa vezeti, aki folyamatosan figyeli a páciensek állapotát a kamratérben. A kezelések száma állapot- és diagnózisfüggő, általában 5-20 alkalomig terjed. A hiperbár oxigénterápia érezhető hatásai a 6-8. kezelést követően jelennek meg és a kezelési ciklus után a gyógyulási folyamat a terápia nélkül is végbemegy.

Európában több mint 200 hiperbár kamra működik, Magyarországon jelenleg egyedül a Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet területén található  Baromedical Hiperbár Centrum nyújt hiperbár oxigénterápiás kezelést

Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek