Mi a közös a sajtban és a biológiai gyógyszerekben?

Mi a közös a sajtban és a biológiai gyógyszerekben?

Egy bizonyos típusú lázcsillapító ezredik pirulája is pontosan ugyanazt tartalmazza, mint a legelső. Ezzel szemben a biológiai gyógyszerek gyártását lehetetlen újra és újra hajszálpontosan lemásolni. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ezek rosszabb terápiás hatásúak lennének. Sőt! Dr. Dank Magdolna onkológussal, a Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinikájának osztályvezető docensével beszélgettünk.

A gyártás szempontjából két csoportra oszthatjuk a gyógyszereket: a kémiai úton előállított szintetikus szerekre és az úgynevezett biotechnológiai eljárással készített biológiai készítményekre. Miért fontos a különbség?

Kémiai út: az eredeti

A kémiai úton előállított készítmények pontosan meghatározható képlettel rendelkeznek, ami a gyártás során nem változik. Ugyanannak a típusú készítménynek a pirulái között nincsen semmi különbség. Ilyen gyógyszerek többek között a láz- és fájdalomcsillapítók vagy az antibiotikumok. A patikák kínálatának 95 százalékát az ilyen eljárással készült szerek alkotják. Ezek a szintetikus készítmények sokszor csak a tüneteket csökkentik, de a probléma okát nem tudják kezelni.

Kémiai út: a második generáció

Egy új hatóanyagot kifejlesztő gyógyszergyár szabadalmi védettséget kér az adott molekulára: ez a biztosítéka annak, hogy egy ideig csak ő forgalmazhatja az adott gyógyszert. Ezeket a készítményeket hívjuk originális vagy eredeti gyógyszereknek.

Mi a közös a sajtban és a biológiai gyógyszerekben?

A szabadalmi idő lejárta után más gyógyszergyárak is hozzáférhetnek a hatóanyag képletéhez, már ők is előállíthatják és forgalmazhatják az adott gyógyszert, igaz, eltérő elnevezéssel. Ezeket hívjuk generikus készítményeknek, amelyek az eredeti szerrel szerkezetileg azonosak. Hatásosságuk és biztonságosságuk megegyezik, akár fel is cserélhetők egymással.

Biotechnológiai út: az eredeti

A biotechnológiai gyártási eljárás elsőre talán úgy hangzik, mintha egy tudományos-fantasztikus film forgatókönyvéből vettük volna. Pedig olyan, mondhatni ősi módszerről van szó, amelyet még csak nem is az ember talált ki. A lényege az, hogy a „termék” előállítását valamilyen élő szervezet vagy annak alkotórészei végzik. Valójában ez történik az erjesztett sajt, a bor, a sör, az ecet vagy a kelesztett kenyér elkészítésekor is.

Manapság már jószerével csak a gyógyszergyártásban alkalmazzuk ezt a kifejezést. (Érdekesség, hogy magát a szót egy magyar mérnök, Ereky Károly használta először, 1917-ben.) A biotechnológiai eljárások kora előtt a sertésekből nyertek inzulint vagy a halott személyek eltávolított agyalapi mirigyének segítségével látták el növekedési hormonnal a törpe növésű gyerekeket. Jelenleg a modern biotechnológiai eljárásokban genetikailag módosított élő szervezetek vesznek részt. Az inzulin termeléséhez például ma már nem kell leölni a sertéseket. Ehhez leggyakrabban egy ismert baktérium, az E. coli segítségét veszik igénybe. Ma már korlátlan mennyiségben elő lehet állítani a szükséges készítményt.

A biológiai szerek sajátosságai

A biológiai szerek képesek arra, hogy ne csupán a tüneteket kezeljék, hanem azok okát szüntessék meg. Reumás ízületi fájdalom esetén például kémiai úton előállított készítménnyel csökkenthető ugyan a fájdalom, ám biológiai készítményekkel maga a fájdalomért felelős gyulladásos folyamat gátolható. Ezt nevezzük célzott terápiának, amely a betegség okát veszi célba. A kémiai úton gyártott gyógyszerek esetében is találunk célzott gyógyszereket, ám a biológiai gyógyszerek mind ide tartoznak.

Mi a közös a sajtban és a biológiai gyógyszerekben?

A biológiai gyógyszerek esetében nem beszélhetünk pontos képletről. Hatóanyaguk nagy molekulatömegű fehérjékből áll, amelyek szerkezete rendkívül változékony.

Ismert az előállítás módja, ám ha ennek a folyamatnak bármely eleme egy kicsit is módosul, a végtermék is különböző lesz. Hasonlóan történik ez, mint a fent említett élelmiszerek esetében. Bár megvan a recept, nincs garancia arra, hogy a trappista vagy a cserszegi fűszeres pontosan ugyanolyan lesz, mint a múltkor vagy az előző évjáratban.

Ezért is mondják azt, hogy a termék maga az eljárás: a végterméket az előállítás folyamata határozza meg. Nincs két ugyanolyan gyártási folyamat.

Mindebből az is következik, hogy a biológiai gyógyszerek nem ismételhetőek meg, nem másolhatóak le hajszálpontosan. Akár ugyanannak a cégnek a két tablettája között is lehet különbség.

Biotechnológiai út: a második generáció

A gyártók a biológiai szerekre is kérhetnek szabadalmi védettséget. A szabadalmi idő lejártát követően ebben az esetben is készülnek úgynevezett utángyártott készítmények, ám ezek nem egyeznek meg tökéletesen az eredeti gyógyszerrel. Ezeket a második generációs szereket biohasonló gyógyszereknek nevezzük, amelyek mind hatékonyságukat, mind a gyógyszerbiztonságot tekintve hasonlítanak az eredetire, de nem teljesen azonosak vele.

A jövő útja

Bár ma a biológiai gyógyszerek a patikai kínálatnak csupán mintegy 5 százalékát teszik ki, a gyógyszeripari kutatások fele erre a területre irányul. Mivel ezek a készítmények a betegség okát veszik célba, nagy reményeket fűznek hozzájuk, különösen a daganatok és az autoimmun megbetegedések terápiájában.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek