Mi a kapcsolat a képzelőerő és a memória között?

Mi a kapcsolat a képzelőerő és a memória között?

A legtöbb ember gyerekkorában sokat álmodozik, hogy egyszer majd űrhajós, politikus vagy szuperhős lesz belőle. Aztán amint idősödünk, sokunk a közelmúltbeli emlékeket sem képes felidézni, nemhogy új dolgokat elképzelni a jövőre vonatkozóan. A Harvard Egyetem kutatása szerint a képzelőerő szorosan összefügg a múltbeli események felidézésének képességével.

A kutatók szerint az epizodikus memória - amely a saját múltbeli emlékeinket jeleníti meg - tesz minket képessé arra, hogy múltbeli és jövőbeni szituációkban elképzeljük magunkat.

Eszerint ahhoz, hogy elképzeljünk jövőbeni dolgokat, képesnek kell lennünk a múltbéli emlékeinket felidézni, hogy annak különböző részleteit újra összerakva képzeletbeli dolgokat alkothassunk meg. Ezt a folyamatot konstruktív-epizodikus szimulációnak nevezzük.

Donna Rose Addis, Alana Wong és Daniel Schacter harvardi pszichológusok ezt a hipotézist bebizonyítandó végezték el kísérletüket, amely során különböző korú, véletlenszerűen kiválasztott felnőtteket kértek meg rá, hogy töltsenek ki egy általuk készített tesztet. A tesztben különböző szavak szerepeltek, amelyekhez a résztvevőknek múltbeli eseményeket és elképzelt szituációkat kellett társítaniuk.

Az eredmények szerint az idősebb résztvevők sokkal kevesebb emléket tudtak kapcsolni a szavakhoz, és közel sem tudták az eseményeket olyan részletesen leírni, mint a fiatalabb alanyok.

A kísérlet részletes leírása a 'Psychological Science' című szaklapban olvasható. "Kísérletünk bebizonyította, hogy a korral járó memória-romlás szorosan összefügg a jövőbeni tervek hiányával az idősebb felnőtteknél. Egyéb memória-területek érintettsége is felmerült, ezért a kutatásokat tovább folytatjuk" - nyilatkozták a kutatók.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek