Hirdetés
Mesterséges spermiumot hoztak létre

Mesterséges spermiumot hoztak létre

Teljesen kifejlett, működő spermiumokat sikerült laboratóriumban létrehozni – állítják francia kutatók. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy állításukat egyelőre egyetlen tudományos szaklapban megjelent publikáció sem támasztja alá.

„Katócsoportunk elsőként alkalmazta azt a technológiát, amellyel teljesen kifejlett, in vitro fertilizációra alkalmas hímivarsejt hozható létre az élő szervezeten kívül, ellenőrzött körülmények között” – mondta Isabelle Cuoc, a Kallistem biotechnológiai vállalat igazgatója a Daily Mailnek. A cég fő profilját a férfi meddőség kimutatása és kezelése jelenti.

Mesterséges spermiumot hoztak létre

Meddő férfiaknál a spermatogenezis egyik szakaszában hiba történik, így a létrejött spermium terméketlen lesz. A kutatók 15 éve próbálkoznak a spermatogóniumok érett hímivarsejtekké alakításával. Ezt egereknél már sikeresen véghezvitték, emberek esetében viszont nem sikerült reprodukálni az eredményeket. Ezért is lenne forradalmi a Kallistem megoldása, a vállalat kijelentését azonban többen szkeptikusan fogadják. A legnagyobb probléma, hogy az állítást egyetlen tudományos publikáció sem támasztja alá, a módszer még a szakma számára sem ismert, ráadásul a cég bejelentése szerint június vége előtt nem is várható, hogy további információk napvilágot látnak a technológiáról.

Mindezek ellenére a Kallistem már 2016-ra a preklinikai vizsgálatok megindítását ígéri, és ha minden jól alakul, 2017-ben kezdődhet a klinikai vizsgálatok humán szakasza. Ez utóbbi során a kinyert petesejteket a mesterségesen létrehozott hímivarsejtekkel fogják megtermékenyíteni, az így létrejövő embriókat pedig az anya méhébe juttatják. A cég közösségi finanszírozás révén tervezi előteremteni az eljárások finanszírozásához szükséges összeget, amelyből terveik szerint évente 50 ezer férfit tudnak sikeresen kezelni.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend