Merevedési zavar - a pszichoterápia segíthet

Merevedési zavar - a pszichoterápia segíthet

A pszichoterápiás kiegészítő kezelés segíthet a merevedési zavarban szenvedő férfiaknak. Amennyiben a pszichoterápia mellett a merevedési zavart gyógyszerrel is kezelik, az eredmény jobb lehet - állapították meg amerikai kutatók. A normál szexuális működést pszichológiai, hormonális, érrendszeri és ideggyógyászati faktorok, így a depresszió, a csökkent önértékelés, a szorongás és egyéb stressz szituációk is befolyásolják. 

A Cochrane kutatói 11 korábbi tanulmány adatait dolgozták fel. Ezekbe a vizsgálatokba összesen 398 férfit vontak be, akik pszichoterápián, gyógyszeres kezelésen vagy mindkettőn résztvettek, esetleg vákuumos eszközt használtak a merevedési zavar kezelésére. 59 férfi a nem kezelt kontroll csoportba tartozott.

"Eredményeink szerint a pszichoszociális terápián részt vevők 95 százalékában eredményes volt a kezelés, míg ugyanazon idő alatt a kontroll csoportban nem volt változás" - mondja Tamara Melnik, pszichiátria professzor, a brazil Sao Paulo-i Egyetem munkatársa.

"Természetesen több, nagyobb volumenű és hosszabb ideig tartó vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy a  terápia hatásosságát pontosan mérni tudjuk. Ez a kutatás azonban talán elősegíti, hogy a férfiak bátran igénybe vegyék a terápia különböző formáit" - mondja Melnik.

"A pszichoterápiával kapcsolatban a  legnagyobb probléma az, hogy nehéz megbecsülni, melyik beteg profitál belőle, hiszen a hatásosságot személyes tényezők is befolyásolják, pl. egyéb pszichiátriai betegség vagy a kezelés hossza" - magyarázta a szakember.

Forrás: Medipress

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek