Mentális nehézségek

Mentális nehézségek

Közeleg a szeptember, és az egyetemisták - beleértve azokat is, akik mentális problémákkal küzdenek - hamarosan újra feltöltik a padsorokat. Egyre csak nő a súlyos mentális problémákkal küzdő diákok száma -  mutatták ki a San Diegóban évenként megrendezésre kerülő Amerikai Pszichológiai Társaság (American Psychological Association (APA) találkozójának adatai.

A vizsgálatot 3265 egyetemistán végezték, akik 1997 szeptembere és 2009 augusztusa közt igénybe vették a campuson működő tanácsadási szolgálatot. A diákokat mentális problémák, öngyilkossági gondolatok és saját személyükre veszélyes viselkedés miatt vonták vizsgálat alá - írja a Los Angeles Times.

1998-ban a tanácsadót felkereső diákoknak a 93 százalékát diagnosztizálták mentális problémával, ugyanezen diákok aránya 2009-ben már 96 százalékra nőtt. Az enyhe vagy súlyos depresszióval küzdő diákok aránya 34-ről 41 százalékra nőtt, míg a pszichiátriai kezelést igénylőké 11-ről 24 százalékra ugrott.

Azonban javulás is megfigyelhető: 1998-ban még 26 százalék, 2009-ben a tanácsra szoruló diákoknak már csak 11 százalékát foglalkoztatták a két beszélgetési alkalom közt eltelt időszakban öngyilkossági gondolatok - ez a számadat tükrözheti az öngyilkosság-megelőzésben, valamint az egyetemi campusokon működő tájékoztatásban és tanácsadásban mutatott fejlődést.

Az elmúlt évben számos erőfeszítést tettek a mentális problémákkal küzdő diákok életkörülményeinek javítására. "...eredményeink alátámasztják, hogy a súlyos érzelmi stresszel küzdő diákok egyre jobb oktatásban részesülnek, és már gyermekkorukban támogatást és tájékoztatást kapnak, amely lehetővé teszi, hogy később nagyobb valószínűséggel tudjanak beilleszkedni az egyetemi oktatásba és életbe, mint az korábban elképzelhető lett volna" - nyilatkozta a Hofstra Egyetem professzora és egyben a tanulmány vezetője, John Guthman.

Számos program létezik az Egyesült Államokban a mentálisan problémás diákok segítésére, mint például a Half of Us vagy az Active Minds. Továbbá, a Jed Alapítvány nemrégiben indított egy programot a fiatal - a fent említett betegségben szenvedő - egyetemistáknak, hogy segítsen nekik olyan egyetemet találni, amely befogadja őket és segítséget nyújt a tanulmányaik előrehaladásában. A program neve Transition Year, mely informálja a szülőket és a diákokat mindarról, ami segítségükre lehet ebben az átmeneti időszakban, az egyetemre való bekerülés előtt.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek