Mennyit bír a máj?

Mennyit bír a máj?

A máj a szervezetünk egyik legfontosabb szerve, amely szinte minden élettani funkcióban részt vesz. Hatalmas tartalékokkal rendelkezik, s a károsító folyamatok ellenére is képes helyreállítani a szöveteit. Egy ideig… Érdekesség, hogy a máj nem fáj, hiszen nagyon kevés benne a fájdalomérző ideg. Emiatt a máj károsodása gyakran sokáig feltűnés nélkül zajlik.

A máj az ember egyik legfontosabb szerve. Kiemelkedő szerepe van – sok egyéb mellett – a szénhidrát-anyagcsere és a hormonháztartás működtetésében. Úgy üzemel, mint egy kémiai gyár, amelyben építés és bontás is zajlik. Itt termelődnek többek között az élethez nélkülözhetetlen fehérjék és a véralvadási faktorok. A máj bontja le a hormonokat, az elhasználódott fehérjéket és a szervezetbe bejutó káros anyagokat is. A máj felveszi a szervezetünk számára fontos tápanyagokat, a károsakat pedig kiszűri. A szájon át bevett gyógyszerekkel is ez a helyzet: először a májba jutnak, egy részükből itt válik aktív hatóanyag, és feladatuk ellátása után nagy többségük itt is bomlik le.

Nagy terhelés

A májsejtek jelentős terhelésnek lehetnek kitéve: hogy mekkorának, az nagyban függ az életmódtól, a táplálkozási és gyógyszerszedési szokásainktól. Elsősorban az alkoholt tartjuk májkárosítónak, de számos más veszélyforrás is akad: a zsíros táplálkozás, a hosszú időn át szedett gyógyszerek, a belélegzett vagy az étellel elfogyasztott vegyi anyagok...

A máj egy ideig képes helyreállítani a szöveteit, de ha újabb és újabb káros hatások érik, akkor a gyulladt területek elpusztulhatnak, majd hegesedve gyógyulnak – ezt a folyamatot nevezzük fibrózisnak –, a hegszövet pedig idővel a működőképes májszövet mennyiségének csökkenéséhez vezet. Az egyre kisebb arányú és egyre rosszabb vérellátású ép májszövet csak nehezen birkózik meg anyagcsere- és méregtelenítő feladataival.

Mennyit bír a máj?

A fibrózis akár éveken át észrevétlenül zajlik, és sokáig visszafordítható, a károsító tényező – például az alkohol – teljes kiiktatásával. Ám mire felfigyelünk a tünetekre, a betegség sokszor már olyan előrehaladott állapotban van (a májszövet helyét egyre több helyen kötőszövet veszi át), hogy a máj már nem tud regenerálódni. Ezt az állapotot nevezzük cirrózisnak, azaz májzsugornak: ez nem önálló betegség, hanem a fibrózis igen előrehaladott, súlyos stádiuma.

Figyelmeztető jelek

A máj megbetegedésének legszembetűnőbb jele a sárgaság. Ilyenkor a szemfehérje észrevehetően besárgul. Ez feltűnő és súlyos állapot. Ebben a stádiumban már a májsejtek nagy része – 70-80 százaléka – elpusztult. Természetesen ez csak igen súlyos esetekben fordul elő. A gyakorlott orvos az egyszerű vérvétellel már kiszűri a májenzimek értékeinek növekedését. Ilyenkor át kell tekinteni a szedett gyógyszerek listáját, az alkoholfogyasztás mértékét, a táplálkozási tényezőket, és meg kell vizsgálni az idült májgyulladást okozó vírusokat, így könnyen kiszűrhetővé válnak a problémát okozó tényezők.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek