Melyek a leggyakoribb reumatológiai panaszok?

Melyek a leggyakoribb reumatológiai panaszok?

Reumatológus szakorvoshoz javasolt fordulni heveny ízületi gyulladások, ízületi, ín-és izomfájdalmak, gerincfájdalmak (nyak, hát, derék), karba, vállba vagy az alsó végtagba kisugárzó fájdalmak esetén.

Areumatológia tárgykörébe tartoznak a gyakori, ismétlődő panaszokkal járó megbetegedések is, mint az ízületi kopások, ízületi gyulladás, ideggyulladások, teniszkönyök, csontritkulás. Leggyakrabban derékfájdalom, lumbágó, ülőidegzsába, nyaki fájdalom, térdfájdalom, csípőfájdalom, vállfájdalom, kéz-, könyök-, láb- vagy sarokfájdalom miatt keresik fel rendelésünket betegeink.

Melyek a leggyakoribb reumatológiai panaszok?

Mikor szükséges a vizsgálat?

Hirtelen jelentkező, akut ízületi fájdalmak esetén:

  • Rossz mozdulat kapcsán nyak- vagy derékfájdalom alakult ki.
  • Egy vagy több ízület megduzzadt, mozgása korlátozottá vált.
  • Egyik pillanatról a másikra az életminőség leromlott és gyors segítség szükséges.

Lassan, krónikusan kialakult ízületi fájdalmak esetén:

  • Már korábban diagnosztizált, meglévő ízületi porckopás vagy autoimmun háttérbetegség miatt kialakult deformitások gondozása.
  • Meglévő reumatológiai betegség fellángolása, kiújulása esetén gyógyszerbeállítás szükséges.
  • Ide tartozik a szűrővizsgálatok fontossága is, így a csontritkulás kivizsgálása és kezelése. 50 – 55 év feletti nők vizsgálata menopausa közeledtével kiemelten fontos.

A rövid és hosszútávú reumatológiai kezelésben számos megoldás van, amit a szakorvos célzottan a páciens panaszára javasol. Nem ritkák a komplex terápiák, amelyek segítenek csökkenteni a fájdalmat és elodázzák az esetleges műtéti beavatkozásokat.

Forrás: Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek