Mekkora a szív- és érrendszeri rizikó?

Mekkora a szív- és érrendszeri rizikó?

A szív- és érrendszeri kockázatfelmérés huszonegy éves kortól igénybe vehető, illetve ajánlott is. Ezt a háziorvos végzi: felállítja az illető felnőttkori alapstátuszát.

Először is felveszi a családi anamnézist, azaz rákérdez: a felmenők és a testvérek között előfordult-e ilyen megbetegedés? Kitér az életmódra: hogyan táplálkozunk, mozgunk-e rendszeresen, dohányzunk-e, mennyi alkoholt fogyasztunk?

Ezután fizikális vizsgálat következik, amely vérnyomás-, testsúly- és magasságmérésből, továbbá a BMI kiszámításából áll. Mindezt a hastérfogat-mérés egészíti ki: ez az alapja a metabolikus szindróma szűrésének. Ha ugyanis a hasi elhízáshoz magasabb vérzsír-, vércukorszint és vérnyomás társul, nagy a veszélye a metabolikus szindrómának.

A szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát a 2-es típusú cukorbetegség is jelentősen növeli. Mindezek alapján az orvos elvégzi a szív- és érrendszeri betegségek kockázatbecslését. Kis kockázat esetén elég ötévente megismételni a vizsgálatot. Ilyenkor érdemes a körülményekre újra rákérdezni.

Ugyanis olyan betegségekről van szó, amelyek döntően az életmóddal állnak összefüggésben. Ha idejében sikerül figyelmeztetnünk valakit, nagy változás érhető el, ha például lefogy, lecsökkenti a koleszterinszintjét vagy leszokik a dohányzásról. Ezért jó, ha fiatalkorban megtörténik az első szűrés. Közepes vagy nagy kockázat esetén kétévente menjünk el újra szűrésre!(A cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek szűrése, valamint az életmóddal kapcsolatos tanácsadás háziorvosi kompetencia, ám bizonyos esetekben a háziorvos természetesen szakorvoshoz utalja a beteget.)

Alma vagy körte?

Az elhízásnak két típusa van: alma/centrális/android/ férfias típusúNem a bőr alatti zsírszövet, hanem a zsigeri, a has szerveit körülvevő zsírszövet és a testüregekben található hasi zsírszövet megnövekedéséről van szó. Régóta tudjuk, hogy ez a fajta elhízás hajlamosít a cukorbetegségre, a köszvényre és az érelmeszesedésre. A szív- és érrendszeri betegségek szempontjából Magyarországon akkor beszélünk fokozott kockázatról, ha a derékbőség eléri vagy meghaladja férfiaknál a 102, nőknél a 88 centimétert. (Az Európai Diabetológiai Társaság pedig még ennél is "szigorúbb": férfiaknál 94, míg nőknél 80 centiméter a határérték.)körte/nőies típusú.

Főleg a bőr alatti, perifériás zsírszövet megnövekedése okozza, leginkább a combon és a fenéken. A kétfajta zsírszövetnek más a szerepe, a bőr alatti zsírszövet hormontermelő funkciót is betölt.


Célértékek

Egy negyvenes férfi - akinek nincsen ismert betegsége - optimális esetben a következő értékekkel rendelkezik:

Vérnyomás: 140/90 alatt

Pulzus: 80 körül (de ez széles egyéni szórást mutathat)

Vércukorszint (éhgyomri): 6 mmol/l alatt

Összkoleszterinszint: 5,2 mmol/l alatt

BMI: 25 alatt

Haskörfogat: 94 cm alatt (de mindenképpen 102 cm alatt!)