Megtisztította a majmokat a vírustól egy AIDS-vakcina

Megtisztította a majmokat a vírustól egy AIDS-vakcina

Az amerikai Oregon Egyetem kutatói által fejlesztett vakcina 16 állatból 9-ben teljesen eltüntette az emberi HIV-vírus majom-megfelelőjét, az úgynevezett SIV-vírust. Az állatok 1,5-3 évvel az oltás után is vírusmentesek maradtak.

A Nature-ben közölt, nagyon ígéretesnek számító eredményt egy másik vírus alkalmazásával érték el. Ez a CMV (cytomegalo) vírus, amely a herpeszvírusokhoz tartozik. A CMV-t úgy módosították, hogy ne okozzon betegséget, ugyanakkor az SIV-vírus egyes fehérjéit is termelje.

Ezzel a módosított CMV-vírussal fertőzték meg a kísérleti állatokat. A CMV végigsöpört az állatok szervezetén (mert a lassan, alattomosan terjedő SIV-vel, illetve HIV-vel ellentétben ez gyorsan terjed). Az egyébként ártalmatlan vírusfertőzés hatására az állatok szervezet immunsejteket termelt a SIV-vírusok ellen is, amelyek egy része memóriasejtté alakult, és az állatok szervezetében maradt.

Amikor aztán valódi SIV-vírussal fertőzték meg az állatokat, 16-ból 9-ben egy idő után megkezdődött az immunválasz, és teljesen eltüntette a vírust.

A kutatók most a HIV-vírus fehérjéivel szeretnék módosítani a CMV-t, és két éven belül embereken is megkezdenék a módszer kipróbálását. Azt nem tudják, hogy miért nem működött minden esetben az eljárás.
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek