Megszelidíthető a "rossz" koleszterin

Megszelidíthető a "rossz" koleszterin

Egy 100 ezer embert felsorakoztató széles körű genomkutatás több tucat olyan génvariánst fedezett fel, amelyek a vérzsíroknak a szívbetegség kialakulásához közismerten hozzájáruló két típusát serkenthetik. Az összesen 95 variáns a genetikailag meghatározott koleszterin- és trigliceridszint közel egyharmadáért felelős.

A Nature szakfolyóiratban publikált kutatás eredményei több lehetőséget is feltárnak azoknak a gyógyszereknek a fejlesztésében, amelyek megszelídíthetik a "rossz" koleszterint és az ezzel összefüggő betegségeket. Az úgynevezett LDL-koleszterin esszenciális zsírsavakat szállít a májból más szövetekbe, a trigliceridek pedig kulcsfontosságú energiaforrásként szolgálnak. Túlzott mennyiségben azonban stroke, artériabetegség és szívroham kialakulását eredményezhetik.

A világszerte vezető haláloknak számító szív-érrendszeri megbetegedések különösen a gazdag országokban gyakoriak. A dohányzás, a bőséges táplálkozás, a testmozgás hiánya, az alkoholizmus és más életmóddal kapcsolatos tényezők mind-mind megnövelhetik e kártékony zsírok mennyiségét a vérben, ami pedig a velük összefüggő szív-érrendszeri betegségek kockázatát is fokozza. A genetikai felépítés azonban szintén jelentős szerepet játszhat, és az új kutatás az eddigi legegyértelműbb képet festi arról, mely gének juthatnak szerephez.

A magkutatás során körülbelül 200 kutató Sekar Kathiresan, a Massachusettsi Általános Kórház szakértőjének vezetésével több mint 100 ezer európai származású ember DNS-ét vizsgálta meg olyan "genetikailag veszélyes területek" után kutatva, amelyek összefüggésben állhatnak a vérzsírok megemelkedett szintjével. A széles minta lehetővé tette, hogy olyan helyeket fedezzenek fel a genomban, amelyeket a korábbi vizsgálatok során nem sikerült kimutatni. A kutatás azokra a sejtszintű és a molekuláris mechanizmusokra is fényt derített, amelyek révén ezek a genetikai variánsok hozzájárulnak az egészségügyi rendellenességek kialakulásához.

"Az új eredmények olyan specifikus genetikai útjelzőkhöz vezetnek bennünket, amelyek lehetővé teszik számunkra annak teljes megértését, miért rendelkezik számos, az élet különböző területéről származó ember rendellenes koleszterin- és más vérzsírszinttel, melyek szívbetegség kialakulásához vezetnek" - számolt be a tanulmány társszerzője, Christopher O'Donnell, a massachusettsi Framingham Heart Study igazgatóhelyettese.

A kutatók egy lépéssel továbbmentek azzal, hogy a három specifikus gén és a lipidek közti összefüggést genetikailag módosított egereken is tesztelték. A kísérletekből kiderült, hogy az eredmények különböző etnikumokba tartozó, például afrikai, kelet-ázsiai és dél-ázsiai származású emberek esetében is fennállnak.

Az egyetlen genetikai variánsra összpontosító második kutatás során a kutatócsoport a Pennsylvaniai Egyetem munkatársa, Daniel Rader vezetésével feltérképezte az összefüggést egy DNS-töredék és az általa gyaníthatóan kiprovokált betegség között. Azzal, hogy olyan kísérleti egereket hoztak létre, amelyek vagy túl sok, vagy túl kevés sortilin fehérjét termeltek, bizonyítani tudták, hogy a kódoló gén, a SORT1 drámai mértékben képes megváltoztatni a koleszterin szintjét a vérben.

"A genomléptékű asszociációs vizsgálatokat többek között az a kritika érte, hogy nem képesek azonosítani a betegséget okozó specifikus géneket" - nyilatkozta Rader. "Kutatásunk eredményei a SORT1 gént betegségokozó génként azonosítják, amely az 1-es kromoszóma egyik része és a koleszterin vérszintje közötti összefüggésért, tehát a szívbetegségért felelős."

A több évig tartó kutatást az amerikai Országos Egészségügyi Intézet különböző részlegei finanszírozták.

Kapcsolódó írások