Még mindig ciki óvszert venni? - Nagy Prűdségi Teszt

Még mindig ciki óvszert venni? - Nagy Prűdségi Teszt

Kovács Áron egy kellemetlen személyes tapasztalatán felbuzdulva vállalta, hogy egy meglepő témájú társadalmi célú felvilágosító programban vesz részt.

„Néhány hónapja a barátom felbujtására vásároltam neki az egyik benzinkúton egy férfiaknak szóló igényes magazint. A pénztáros hölgy elképesztő megvetések tekintetében kérdezte, hogy minek ez nekem, hiszen van egy gyönyörű feleségem” – mesélte Áron, akit meglepte a felháborodás, hiszen nem lát összefüggést a két kérdés között. Miért lenne tilos a házas embereknek szép nőkről, jó autókról, műszaki újdonságokról olvasni?

Áron cukorbeteg, így nem meglepő, hogy életformája és szívügye az egészségmegőrzés. Egy egészségvédő programokat szervező egyesületnek is elmesélte történetét, akik meglátták benne a fantáziát. Így készül el az első Nagy Prűdségi Teszt. A program egyik fő célja, hogy merjünk beszélni a kellemetlennek tűnő, ám hétköznapi és természetes dolgokról, melyek testünket és lelkünket is érintik.

Ki nem emlékezne arra a kabaré jelenetre, amelyben évtizedekkel ezelőtt Csala Zsuzsa, Hernádi Judit és Bodrogi Gyula vett részt és az óvszervásárlás kínos és megnevettető pillanatait mutatta be.

A teszt során Áron és a program szervezői eddig elsődlegesen gyógyszertárakban vizsgálták a sorban állók vagy éppen a patikusok reakcióit. Mennyit változott a 80-as évekből ismert kabaréjelenet készítése óta a helyzet? Hogyan reagál a patikus, a sorban mögöttünk álló, ha merevedési zavarra szánt gyógyszert vagy óvszert vásárolunk? Mit tehet az, aki szemérmes és zavarba jön egy ilyen szituációtól? Hogyan kezeljük ezeket a még 2014-ben is kínos helyzeteket?

Az idén tavasszal elindult felmérésben országszerte eddig 20 helyszín került górcső alá. A program célja reális képet kapni a lakosság szemérmességéről és álszemérmességéről, felvilágosultságáról és lerázni a tabukat, az átlagemberek  ismeretanyagát felfrissíteni, legyen szó védekezésről vagy éppen a gyógyszerhamisításról.

„Azért, mert a felmérés során az emberek felismerték az arcomat, nem jelentette azt, hogy a reakciójuk eltért volna a megszokottól. Például amikor a saját környezetemben terhességi tesztet kértem, néhány nap múlva már gratuláltak az emberek. A 20 helyszínen tapasztaltak alapján mondhatom, hogy alapvetően nem feltétlen a patikusok előtt vagyunk zavarba, hanem a sorban állók miatt kérjük halkan a kívánt készítményeket” – elemezte Áron a tapasztalatait.

A szakorvos szerint szükség van a folyamatos felvilágosításra és véleményformálásra, mert a páciensek nagy része alapvető egészségügyi szükségleteikről sem mer beszélni.

„Az emberek természetesen egy terhességi teszt vagy merevedési zavarra adandó gyógyszer vásárlásakor kellemetlenül, szorongva érzik magukat. Főleg, ha egy kis városban teszik ezt meg, ahol mindenki ismeri a másikat, így nagyobb az esély arra, hogy felfedik az egyén problémáját mások előtt. A férfiak is szemérmesek az ilyen esetekben, ezért fordulhat az elő, hogy inkább Interneten keresik a készítményeket, amik sajnos számos esetben hamisak és ellenőrizetlenek, sok esetben egészségkárosító anyagokat is tartalmaznak.

Még mindig ciki óvszert venni? - Nagy Prűdségi Teszt

Ez nyilván azért fordulhat elő, mert félnek orvoshoz vagy gyógyszertárba menni. Én azt mondom, hogy az online terjedő álgyógyszereket/ hamis gyógyszereket kerülni kell, helyette inkább szakorvoshoz forduljanak a segítségre szoruló férfiak. A vizsgálatokon fény derülhet ugyanis más betegségekre is, többek között cukorbetegségre vagy szívinfarktus előtti állapotra, hiszen ezeknek az első tünetei a merevedési zavarok”- mondja Dr. Kardos Róbert, a Millenáris Egészség Centrum urológus főorvosa.

Remélhetőleg ez a program is hozzásegíthet ahhoz, hogy 2014-ben ne legyen tabu a felelős szexuális magatartás, a terhességi tesztek és potencianövelő gyógyszerek használata és megvásárlása.

„Mivel napjainkban 500.000 férfi szenved Magyarországon merevedési zavarral, ezért manapság már van egy diszkrét eljárás is azok számára, akik a vágyfokozó készítményeket félnek patikában megvásárolni. Szakorvossal való egyeztetés után (receptfelírás) házhoz szállítják a páciensnek a gyógyszert, ezzel elkerülve minden kellemetlenséget.”- tette hozzá a főorvos.

A házhozszállítás nem csak a diszkréció miatt lehet előnyös választás.
„Én a cukorbetegségem kezeléséhez szükséges tesztcsíkot kapom recept alapján házhoz, de ki tudja, hogy az évek múlásával mivel bővül még a megrendelt csomag”- mesélte a humorát megőrző műsorvezető.

Az eddigi adatok szerint az emberek 70%-a  elpirult, elfordult vagy zavarba jött amint ezeket a sokszor pironkodást kiváltó termékek nevét meghallotta.  De a felmérés folytatódik, igaz már Áron nélkül, ugyanis ő már nem „vizsgálódhat” inkognitóban.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek