Meddők és rövidéletűek leszünk ettől az összetevőtől

Meddők és rövidéletűek leszünk ettől az összetevőtől

Egy nemrég végzett egérkísérletből az derült ki, hogy a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupban lévő fruktóz-glükóz keverék toxikus hatást gyakorol a nőstény egerekre, amikor olyan dózisban fogyasztják, amely megfelel az átlagos amerikai étrendben mérhető aránynak.

2015.01.12

A The Journal of Nutrition szaklapban megjelenő tanulmány kimutatta, hogy a fruktóz-glükóz keverék fogyasztása az élettartam és a termékenység csökkenését eredményezte a nőstény egerekben. A hím egerekben viszont nem mutattak ki eltérést a túlélés, a termékenység és a területiség vonatkozásában.

A kísérlet során az egerek olyan étrenden éltek, amelyben az összes bevitt kalória 25 százaléka származott vagy fruktóz és glükóz monoszacharidokból, vagy szukrózból (asztali cukorból) 40 hétig, majd ezt követően az állatokat 32 hétre kiengedték egy kontrollált környezetbe megfigyelésre.

Meddők és rövidéletűek leszünk ettől az összetevőtől

A szakértők becslése szerint az amerikaiak körülbelül 13-25 százaléka követ olyan étrendet, amelyben a kalória legalább 25 százaléka származik hozzáadott cukrokból. A kutatást vezető James Ruff szerint az amerikai étrendben lévő hozzáadott cukrok 44 százaléka szukróz, 42 százaléka magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, és 14 százaléka a fruktóz és glükóz egyéb kombinációja, például méz. Ezzel szemben nemzetközi szinten a hozzáadott cukrok fogyasztásának mindössze 8 százaléka ered magas fruktóztartalmú kukoricaszirupból.

A tanulmány vezető szerzője, Wayne Potts professzor szerint nagyon fontos, hogy beszéljünk a fruktóz és a szukróz viszonylagos veszélyeiről, mert feltárhatjuk ezek esetleges összefüggéseit a közegészségügy változásaival.

A kutatók úgy vélik, bármi okozta is a fruktóz-glükóz étrenden élő nőstény egerekre gyakorolt eltérő hatást, ez mindenképpen a monoszacharidok a véráramba történő felszívódásakor, vagy még ez előtt következhetett be. Ruff így magyarázta az eredményeket:

A különböző cukrok más-más mikrobáknak kedveznek az egerek bélrendszerében. Más kutatások azt mutatták, hogy a bélrendszerben lévő baktériumkolóniák a rágcsálókban és az emberekben is összefüggésben állnak az anyagcsere-betegségekkel. Lehetséges, hogy a cukor egyik formája több baktérium számára teszi lehetővé a bélrendszeren való keresztüljutást, mint egy másik formája.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek