Magyarországon nincs hasmenés járvány

Magyarországon nincs hasmenés járvány

A hét végéig 5 olyan székletminta érkezett az Országos Epidemiológiai Központba, melyet Németországban járt magyar betegtől küldtek be vizsgálatra az egészségügyi intézmények - mondta dr. Szabó Enikő vasárnap, a Budapesten, az Országos Tisztifőorvosi Hivatalban megtartott sajtótájékoztatón.

Az Országos Tisztifőorvos körlevele értelmében a megyei tisztifőorvosok keresték meg az egészségügyi intézményeket, ha súlyos hasmenéses tünetekkel jelentkeznek náluk olyan betegek, akik korábban Németországban jártak, akkor kiemelt figyelemmel járjanak el, és a székletmintákat küldjék meg az OEK Nemzeti Referencia Laboratóriumának

Az Országos Epidemiológiai Központ laboratóriumi vizsgálatai szerint egyik eset sem hozható összefüggésbe a Németországban megbetegedéseket okozó kórokózóval. Az öt magyar beteg egyikénél sem  jelentkeztek szövődményre utaló jelek, a betegek jól vannak.

 

 

Fogyasztás előtt hámozzuk meg a zöldségféléket!

A járványügyi hatóságok ismételten felhívják a figyelmet arra, hogy akinél súlyos hasmenéses

tünetek lépnek fel, és az elmúlt hetekben Németországban tartózkodtak, vagy onnan származó

élelmiszert fogyasztottak, azonnal keressék fel orvosukat. A gyógykezelésben a legfontosabb

a folyadékpótlás.

A házi gyógykezelés veszélyes lehet, hiszen ha a baktériumot megsemmisíti az

indokolatlanul bevett, nem orvos által rendelt antibiotikum, az elpusztult kórokozóból kiszabaduló

toxin súlyos szövődményeket okozhat a betegnél.

Az Európai Unió gyorsriasztási rendszerén keresztül a magyar hatóságok értesítést kaptak arról, hogy feltehetően kisebb mennyiségben Magyarországra is kerülhetett abból a spanyol uborkából, amely a gyanú szerint szennyezett lehetett. Az ÁNTSZ folyamatos kapcsolatban van a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatallal és az élelmiszer vizsgálatokat folytató Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatallal.

 

Az ÁNTSZ járványügyi szakemberei ismételten felhívják a figyelmet az alapvető higiéniai szabályok betartására. Nagyon fontos a rendszeres kézmosás, a zöldségféléket fogyasztás előtt mindig alaposan mossuk meg, majd érdemes azokat meghámozni.

 

Forrás: ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek