Magyarországon halnak meg a legtöbben az alkohol miatt

Magyarországon halnak meg a legtöbben az alkohol miatt

Európában az alkohol gyakrabban okozza az alacsony társadalmi státuszúak, mint a jómódúak halálát - derült ki egy kutatásból, amely 17 országot vizsgált. Magyarországon halnak meg a legtöbben az alkohol miatt.

Számos országban a magasabb társadalmi státuszúak gyakrabban és olykor többet isznak, mint a kevésbé képzettek. Az alacsonyabb társadalmi csoportok képviselőinek körében ugyanakkor elterjedtebbek a problémás ivási szokások, mint például az öntudatvesztésig tartó ivás. Ennek következtében náluk gyakoribban az alkohollal összefüggésbe hozható egészségügyi és szociális problémák - írták a PLOS Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány készítői, Johan Mackenbach, a rotterdami Erasmus University Medical Center kutatója és munkatársai.

Magyarországon halnak meg a legtöbben az alkohol miatt

A kutatás eredményei szerint arányait tekintve Magyarországon okozza a legtöbb férfi és nő halálát az alkohol. Minden országban az alacsonyabb társadalmi rétegekben volt gyakoribb az alkohol okozta halál. A társadalmi rétegek közötti legnagyobb eltéréseket a tudósok a kelet-európai országokban, valamint Finnországban és Dániában figyelték meg.

Alkohol és egészség - Hol a határ?

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek