Magyar világrekord kenuval!

Magyar világrekord kenuval!

Nyolcvan helyett 60 nap alatt szelte át egyedül kenuval az Atlanti-óceánt Rakonczay Gábor, aki vasárnap épen és egészségesen kikötött Antigua szigetén.

Mint azt Rakonczay Viktória, a sportember felesége az MTI-nek hétfőn elmondta: vasárnap este éjfél felé sikerült beszélnie férjével, aki jól van, és akivel azért nem sikerült kapcsolatot teremteni heteken át, mert telefonja tönkrement a belekerült sok víztől. "Amikor felborult, a kenu fejjel lefelé stabillá vált, a tőkesúly fölfelé állt és a víz a szellőzőn keresztül ömlött befelé. A hajó annyira megtelt vízzel, hogy csak körülbelül 10 centiméternyire látszott ki a vízből. Gábornak egy nagy hullám segítségével sikerült visszabillentenie a hajót, aztán két napig küzdött azzal, hogy egyenesben tartsa és hátulról kapja a hullámokat, nehogy megint felboruljon."

Rakonczay Gábor Vitéz nevű kenujával - melyet Fa Nándor tervezett és épített - 2011. december 20-án kezdte meg a teljesítménytúrát, amikor a portugáliai Lagos kikötőjéből kenujával a Kanári-szigetek felé vette az irányt. A tervezett 20 nap helyett 16 nap 19 óra 25 perc alatt teljesítette a Lagos és Las Palmas közötti távot, az utóbbi kikötőjébe január 6-án érkezett. A túra második szakaszában, az óceánon 5200 kilométert tett meg, és a tervek szerint április elején kellett volna kikötnie. Az eredetileg 80 naposra tervezett távot Rakonczay 60 nap alatt tette meg. "Ezzel az idővel évtizedekig vezetni fogja a legjobb időrekordot" - vélekedett Rakonczay Viktória.

A tervek szerint Viktória kedden utazik Rakonczay Gábor után, és a héten hazatérnek Magyarországra.

Forrás: mti

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek