Magyar alvásterápia

Magyarországon elsők között kezdtek foglalkozni a biológiai ritmusok és az alvászavarok terápiás kezelésével. A kutató alvásterapeuták szerint a pszichológiának fontos szerepe van a különböző elalvást segítő technikák kidolgozásában, mivel az alvászavarok nagy része pont az elalvást ill. a visszaalvást érinti. A hazai alvásterápiás tapasztalatok alkalmazásával új esélyekhez juthatnak a rosszul alvó felnőttek.

Egy idei felmérés szerint a magyar lakosság 70% százalékának szokott lenni alvásproblémája, 30 százalékának pedig folyamatosan van. Ezek jelentős része pszichés alvászavar. A pszichés alvászavarok hátterében aktuális, régi vagy akár folyamatosan fennálló stressz áll. Alvásfiziológiai nyelven megfogalmazva, a páciens képtelen a nyitott elalváskapun keresztül átcsúszni az alvás birodalmába. De más oka is lehet: a kronobiológia - alig 50 éves tudományág - nagyon sok mindent felderített már az élővilágban, és ezen belül főleg az emberben működő bioritmusokkal kapcsolatban.

Az alváskutatók nem véletlenül érdeklődnek e szakterület  új tudományos eredményi iránt, és az új információk birtokában rengeteg érdekes kérdésre születik válasz. Azonosították például az alvás szempontjából releváns bioritmusainkat és - ami a legfontosabb! -  harmonikus együttműködésük kritériumai is egyre jobban kibontakoznak. Az már egyértelmű a tudósok számára hogy a jó alvás kulcsa a bioritmusok összehangolt működése. Jó, ha tudjuk, hogy a tartós alváshiány komolyan veszélyezteti mentális működésünket, különösen a memóriánkat, a teljesítményünket, az emocionális életünket, a hangulatunkat, az immunrendszerünket és ezért komoly, alattomos betegségek melegágya lehet.

"A magyarországi új alvásterápiás kutatások a pszichológia, a kronobiológia legújabb ismereteire épülnek" - hangsúlyozta dr. Hermánné Fogarassy Éva pszichológus, az alvásdiagnosztikai és alvásterápiás kísérletek egyik hazai vezetője. A szakember szerint aki alvásterápiára jelentkezik, annak a bioritmusai már garantáltan diszharmonikusan működnek, akár okaként, akár következményeként a rossz alvásnak. Ezeknek a ritmusoknak a sikeres összehangolása óriás kihívás az alvásszakemberek számára, sokirányú, alapos felkészültséget igényel. Akinek alvásproblémája van, jól teszi, ha minél előbb olyan szakemberhez fordul, aki  hatékony segítséget tud nyújtani.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek