Magas vérnyomás kezelése

Magas vérnyomás kezelése

Sokáig lehet magas vérnyomása az embernek, hogy közben jól érzi magát. Kicsit fáj ugyan a feje, néha szédül, de nem gondolja, hogy ezekkel a panaszokkal orvoshoz kellene fordulnia. Aztán egyszer csak kialakul a baj, a szívelégtelenség, a sztrók és számos betegség, melynek a hátterében ott van a hipertónia...

A magas vérnyomás globálisan az emberek megközelítőleg harmadát érintő népbetegség, egyben a leggyakoribb kardiovaszkuláris kórkép, melynek két típusát különböztethetjük meg: ezek az ún. elsődleges és másodlagos hipertonia betegségek, melyek közül az elsődleges hipertonia az, amely a legtöbb beteget érint. Ebben az esetben nem beszélhetünk olyan szervi elváltozásról, mely a betegség kialakulását okozza, míg a másodlagos hipertonia esetében viszont valamilyen háttérbetegség szövődményeként alakul ki a magas vérnyomás – sok esetben ez vesebetegséget, vagy az endokrin szervrendszer elváltozását jelenti.

Az elsődleges hipertonia nagymértékben üsszefügg a beteg életmódjával, így már kis változtatással állapotjavulás érhető el abban az esetben, ha a betegség még nem annyira súlyos.

Magas vérnyomás kezelése

A legfontosabb kockázati tényezők:

  • jelentős súlyfelesleg (ezt jelezheti többek közt a 25 feletti BMI érték, valamint a 102 cm feletti haskörfogat érték
  • mozgásszegény életmód
  • túlzott alkoholfogyasztás
  • dohányzás
  • túl sok sófogyasztás
  • stresszes életmód
  • bizonyos esetekben az öröklött hajlam

Magas vérnyomásbetegség kezelése

A kezelésnek három módját különböztethetjük meg a betegség súlyosságának függvényében. Az esetek túlnyomó részében vényköteles gyógyszeres terápiát javasol az orvos, de számos esteben előfordul, hogy komoly javulás érhető el vénynélküli, főleg gyógynövényes eredetű készítményekkel, valamint a már említett életmódváltással. A vénynélküli készítmények jellemzői, hogy valamilyen gyógyhatással rendelkező növény kivonatát tartalmazzák, mint amilyen például a feketeribizli, csalán, galagonya, továbbá ide sorolhatók még a nyomelemeket tartalmazó táplálékkiegészítők (jellemzően kálcium és magnézium tartalmúak) is.

Magas vérnyomásbetegség szövődményekkel

A betegség progressziója és kezelése szempontjából a szövődmények és társbetegségek jelentősége kiemelkedő. A magas vérnyomás kései diagnózisa nagy valószínűséggel már valamilyen egyéb kialakult szövődményt vagy társbetegséget is jelent, így a rendszeres kontrollvizsgálatok, otthoni vérnyomásmérések, orvosi konzultáció kiemelten fontosak az időben megkezdett kezelés és gyógyulás érdekében. A szövődmények az ereket, szívet, agyat, a veséket és a szemet értintik leginkább, valamint igen gyakori a szívinfarktus, sztrók, szívelégtelenség és a diabetes mellitus előfordulása a magas vérnyomásban szenvedők körében. A hipertonia kezelése igen magas költségekkel járhat mind a beteg, mind az egészségügyi ellátórendszer szempontjából: a hangsúlyt ennek megfelelően elsősorban a prevencióra (ezen belül az egészséges életmód kiemelésére), valamint az időben elkezdett helyes kezelési módokra kell fektetni.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek