Luteinnel a szem védelméért

Luteinnel a szem védelméért

A luteinről manapság egyre többször hallunk, de vajon mindent tudunk róla? Számos kutatás foglalkozik azzal, hogy a luteinfogyasztás hogyan hat a szem egészségére. Egyre inkább úgy tűnik, hogy csökkenti az időskori látásromlás veszélyeit! Ha még nem tettük, itt az ideje megbarátkoznunk a spenóttal és más sötétzöld leveles zöldségekkel, a lutein legfőbb természetes forrásaival

A lutein a karotinoidok nevű vegyületcsoportba tartozó ásványi anyag. Neve a latin lutea, azaz sárga szóból ered. Elnyeli a kék fényt, így alacsony koncentrációban sárgának, magas koncentrációban pedig pirosas narancssárgának látszik. Különleges színe miatt élelmiszerek színezőanyagaként is gyakran találkozhatunk vele. A baromfitenyésztésben is előszeretettel alkalmazzák, hiszen a szárnyasok bőre sárgább, a tojások színe élénkebb lesz tőle. Állateledelekben, takarmányokban, kozmetikumokban és gyógyszerészeti készítményekben is megtalálható.

A lutein és a szem

Az ideghártya legértékesebb, centrális, közel 3 milliméter átmérőjű részét sárgafoltnak vagy makula luteának hívjuk. Ez az éleslátás helye, itt találhatók meg a legsűrűbben a látóideg-végződések. Ennek a területnek az elfajulása (makuladegeneráció) a látás fokozatos, fájdalommentes elvesztéséhez vezethet.

Luteinnel a szem védelméért

A lutein és egy másik hasonló anyag, a zeaxantin nagy mennyiségben van jelen a sárgafoltban. A kutatók szerint védelmet nyújt a nagy energiájú fénysugarak ellen. Ha a sárgafoltban nagy koncentrációban van jelen a lutein, akkor kisebb az időskori látásromlás veszélye, sőt a betegség előrehaladása is mérséklődhet. Egyes vizsgálati eredmények azt is igazolták, hogy az elfogyasztott lutein mennyisége és a sárgafoltban található luteinmennyiség között kapcsolat van.

Egy amerikai tanulmány szerint azok közül, akik hetente legalább kétszer fogyasztottak luteinben gazdag zöldségeket, feleannyian tapasztaltak látásproblémákat, mint azok, akik csupán havonta egyszer ettek hasonlót. Egy másik amerikai felmérés eredményei szerint már három hónap alatt kimutatható volt a luteinben gazdag étrend jótékony hatása a makuladegenerációban szenvedő páciensek állapotára.

Luteint zöldségekből

A szakemberek szerint naponta 2-6 milligramm luteint lenne tanácsos fogyasztanunk, ténylegesen azonban ennek csupán a negyedéhez jutunk hozzá.

Az emberi szervezet nem képes előállítani a luteint, csupán zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával tudunk hozzájutni. Elsődleges forrásai a spenót, a kelkáposzta, a fehérrépa, a brokkoli, a cukkini, a kukorica és a zöldborsó, de szinte minden zöldségféle tartalmaz belőle valamennyit. Meglepő, de a lutein esetében a főtt ételek értékesebb forrásnak számítanak, mint a nyers zöldségek: a főzés során ugyanis átszakadnak a sejtfalak, szabadon engedve így a luteint.


A makuladegenerációról

A betegség csaknem mindig mindkét oldalon, de több-kevesebb időbeli eltéréssel jelentkezik. A változás aránylag hamar észrevehető, hiszen a látás középen kezd torzulni, romlani. (Ezzel éppen ellentétes folyamat jellemzi a zöld hályogot: eleinte csak a periférikus látás szűkülete következik be, később a centrumhoz közeli, majd a centrális rostok is sérülnek.) Végül a beteg éppen azt nem látja, amire nézni szeretne. A látótér teljes marad ugyan, de a centrális látás elvesztését az érintettek vakságként élik meg.

A 65 év feletti lakosság minden 20-25. tagjánál létrejön ez a kóros elváltozás. Az esetek nagy része az úgynevezett száraz típusba tartozik, amelyben a látás hosszabb ideig ép marad. A betegek egytizede viszont az úgynevezett nedves formában szenved: ekkor a szem belsejében, az ideghártya alatt, az érhártya előtt kis lemezke képződik, amely rontja a retina tápanyagokkal való ellátását. Oxigénhiányos állapot, szabályozatlan érképződés, újabb és újabb vérzés alakul ki. A betegség bizonyos típusánál és bizonyos fokán a szakorvosnak érdemes speciális összetételű, többféle vitamint, nyomelemet és antioxidánst tartalmazó gyógyszereket javasolnia, a gyógyulás azonban nem garantálható.

Amsler-rács

Ezzel a gyorsteszttel a rendszeres szakorvosi vizsgálatok között is ellenőrizhetjük látásunkat.

Ha van olvasószemüvegünk, vegyük fel!

  • Tartsuk a rácsot kényelmes olvasótávolságra!
  • Egyik, majd másik szemünket letakarva fókuszáljunk a központi pontra, és csak azt nézzük!
  • Minden vonal egyenesnek tűnik? Minden négyzet egyforma méretűnek látszik? Látni vélünk rendhagyó formákat, hullámokat, görbéket?
  • Ha igen, forduljunk szemészhez, mert mindez a makuladegenerácó első tüneteinek jelzése lehet.