L.L. Juniorék tragédiája - A gyász fázisai

L.L. Juniorék tragédiája - A gyász fázisai

Szombaton elgázolták L.L. Junior kisfiát, amikor édesanyjával és testvérével hazafelé tartottak egy rendezvényről. A hároméves kisfiút egy órán át próbálták újraéleszteni, de hiába. Mit élhetnek át a szülők? Az édesanya, aki végignézte a halálát, és az édesapa, aki távol volt a baleset helyszínétől.

L.L. Junior jelenleg az édesanyát hibáztatja a történtekért, és próbálja elperelni tőle a nagyobbik közös gyereküket. "Ugyan mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, nehezen elképzelhető ügyfelem számára az a helyzet, hogy a gondoskodása és felügyelete alatt álló gyerek kirohanjon az útra" – magyarázta a Borsnak Mester Csaba ügyvéd.

Fogalmunk sincs mit élhetnek át jelenleg a szülők, de a feldolgozásnak, a gyásznak megvannak a különböző szakaszai, amiken végighaladva idővel és segítséggel sikerülhet feldolgozni a gyermek elvesztését.

Mi a gyász?

A veszteség által kiváltott reakció. Sok mindent gyászolhatunk: egy kapcsolatot, egy munkát, egy lakhelyet, de a legintenzívebb gyászt mindig szeretteink halála váltja ki belőlünk.

L.L. Juniorék tragédiája - A gyász fázisai

A gyász szakaszai

1. A sokk vagy az elutasítás időszaka

A halál hírére sokan tagadással reagálnak. Érzelmileg bénultnak, kiüresedettnek érezhetik magukat a gyászolók, máskor az érzelmek sokasága tör fel belőlük. Nem tudnak tisztán gondolkodni, válaszolni. Néha közömbösségnek is tűnhet ez az állapot a külső szemeknek. Ez az időszak néhány perctől, néhány napig is eltarthat attól függően, hogy mennyire volt váratlan a veszteség.

(2. A kontrollált szakasz)

A hozzátartozóban tudatosul, hogy számos tennivaló van a halálesettel kapcsolatban. Van, aki teljesen cselekvésképtelennek érzi magát, van, aki túlságosan is sok feladatot vállal magára. Ez a szakasz rendszerint a temetésig tart.

3. A düh és a harag

A tagadás után, a sokkos állapot végével, előtörnek az érzelmek. A gyászoló keresi a felelőst, aki a veszteségét okozta. A gyászolók nehezen vallják be a halállal szemben érzett tehetetlenségüket, és azt remélik, ha megtalálják a vétkest, egy kicsit enyhíthetnek a halál kegyetlenségén, sorsszerűségén. Van, aki önmagát hibáztatja, ekkor jelenik meg a bűntudat. Ezek az érzések és megélésük szükséges a feldolgozáshoz. Ha valakinél kimarad ez a fázis, az megreked.

--------------------------------------------------------------------------------------
A gyász testi tünetei

Kezdeti szakaszban torokszorítás, fulladásérzet, légszomj, gyengeségérzet.
Tartósan fennálhat az étvágytalanság, álmatlanság, gyengeség, szédülés, mellkasi szorítás, emésztési problémák.
--------------------------------------------------------------------------------------

4. A tudatos emlékezés

A fájdalmas emlékek mellett már a szép emlékek is előkerülnek, a gyász tünetei csökennek, megkezdődik a racionális elfogadás. Lehetnek ebben kisebb nagyobb hullámok, visszaesésések, például bizonyos évfordulók hatására.

5. A belenyugvás

Ha minden korábbi fázison sikeresen áthaladt a gyászoló, akkor elér ebbe a szakaszba. Már nem dühös, nem depressziós, érzelmei elcsitultak, a fájdalom is csillapodik.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek