Életmentő galagonya

Egy ausztrál kutató szerint a galagonya virágából készített kivonat sokakat megvédhet a szívinfarktustól. A közel 3000 szívbeteg bevonásával végzett vizsgálat eredményei szerint, az általánosan használt szívgyógyszerekkel együtt szedve a galagonya virága és levele 20 százalékkal csökkentette a szív eredetű halálozást.

A gyógynövény csak az enyhe szívelégtelenségben hat megfelelően, súlyosabb esetben kevésbé segít. A szakértő szerint a kutatási eredmények "roppant izgalmasak", ráadásul ez volt az első nagyobb volumenű vizsgálat, mely igazolta egy gyógynövény hatásosságát. Colquhoun szerint a kutatás akár forradalmasíthatja a szívbetegségek kezelését.

A galagonya hatásait vizsgáló kutatás a Spice (Fűszer) nevet kapta, és öt éven keresztül 2700 európai pácienst vizsgált. A páciensek nagy része férfi volt, akik pangásos szívelégtelenségben szenvedtek, vagyis egy olyan betegségben, melyben a szív nem képes a test többi szervébe megfelelő mennyiségű vért pumpálni. A kutatási eredményeket jövőre publikálják nemzetközi orvosi folyóiratokban.

A kutatási eredmények kapcsán az ausztrál Nemzeti Szív Alapítvány orvos-igazgatója, Norman Sharpe a következőket mondta a galagonyáról:

  • Kedvezően befolyásolja a szívizom összehúzódást, a keringést

  • Megelőzi a szív eredetű mellkasi fájdalmat

  • Szabályozza a szívritmust

  • Antioxidáns hatású

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek