Lekerült a kávé a rákkeltő anyagok listájáról

Lekerült a kávé a rákkeltő anyagok listájáról

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének rákkutatási ügynöksége kivette a kávét a rákkeltő anyagok kategóriájából, mert nincs kielégítő bizonyíték a kávé és a rosszindulatú daganat közötti összefüggésre.

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) jelentése azt azonban megállapította, hogy a nagyon forró italok fogyasztása növeli a rák kockázatát, ezért a "valószínűleg rákkeltő" kategóriába sorolta őket.

"Nem tudom, miért volt korábban a kávé a rákkeltők kategóriájában. A rendelkezésre álló legmegbízhatóbb kutatások szerint a kávé nem növeli a rák esélyét" - magyarázta Owen Yang, az Oxfordi Egyetem szakértője, aki korábban vizsgálta a rák és a kávéfogyasztás összefüggését, de az IARC-kutatásban nem vett részt.

Lekerült a kávé a rákkeltő anyagok listájáról

A nagyon forró italok ellenben fokozhatják a daganat veszélyét. Dana Loomis, az IARC rákkeltő anyagok osztályozását végző csoportjának egyik vezetője elmondta, hogy mivel a nyelőcsőrák szokatlanul gyakran fordul elő azokban az országokban, ahol nagyon forró italokat szokás inni (Kína, India, Dél-Amerika egyes országai), elkezdték vizsgálni az összefüggést.

A 60 Celsius-foknál forróbb folyadék fogyasztása ártalmas lehet, a torok hősérülését okozhatja, ami végső soron kedvez a daganat növekedésének, ám ezt kevés bizonyíték támasztja alá - mutatott rá Loomis, aki azt is hozzáfűzte, hogy nincs elegendő bizonyíték arra sem, hogy a túl forró ételek fogyasztása rákkeltő lenne.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek