Lehet, hogy a szabadgyökök jót tesznek nekünk?

Lehet, hogy a szabadgyökök jót tesznek nekünk?

A svéd Karolinska Intézet kutatói szerint elképzelhető, hogy eltúlozzuk a szabadgyököktől való félelmet. A Journal of Physiology szaklapban megjelent új tanulmányuk azt mutatja, hogy a szabadgyökök jelzőanyagként szolgálnak, hogy ennek következtében a szív a megfelelő erővel dobogjon.

A szabadgyökök olyan molekulák, amelyek könnyen reakcióba lépnek más anyagokkal a szervezetben, ami a sejtkárosodás miatt bizonyos körülmények között negatív hatást gyakorol az egészségünkre. A szabadgyököket az úgynevezett antioxidánsokkal lehet ellensúlyozni, amelyek számos étrendi kiegészítőben megtalálhatók. A kutatók szerint azonban az az elmélet, mely szerint a szabadgyökök általánosságban veszélyesek, és minden esetben ellensúlyozni kell azokat, tulajdonképpen csak egy mítosz. A szakemberek új kutatásukban a szabadgyökök a szív fiziológiájában betöltött szerepét vizsgálták.

"Amint az lenni szokott, itt is a mérték a lényeg. Normál körülmények között a szabadgyökök fontos jelzőanyagként szolgálnak, nagyon magas szintjük illetve hosszan tartó szintemelkedésük azonban betegség kialakulásához vezethet" - nyilatkozta a kutatást vezető Hĺkan Westerblad professzor.

Amikor a szervezet különböző fajta stressznek van kitéve, a szimpatikus idegrendszer stimulálja az úgynevezett béta-adrenerg receptorokat a szívizomszövet felszínén. Ez számos változást, többek között a fehérjék foszforilációját eredményezi a sejtek belsejében. Ennek következtében a sejtek összehúzódásai erőteljesebbé válnak, és a szív erősebben kezd verni. A mostani kutatás kimutatja, hogy a béta-adrenerg receptorok stimulálása a szabadgyökök fokozott termelődését is eredményezi a sejtek mitokondriumában, és ezek aztán elősegítik a sejtek erősebb összehúzódásait. Amikor a kutatók a sejteket antioxidánsoknak tették ki, a szívizomsejtek béta-adrenergikus stimulációjának nagy része eltűnt.

Az eredmények tehát a szív erőtermelésének eddig ismeretlen szabályozó mechanizmusát fedik fel,

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek