Lehet finom és egészséges a koffeinmentes kávé?

Lehet finom és egészséges a koffeinmentes kávé?

Rendszeres kávéfogyasztóként nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a napi koffeinbevitel mértékére. Elég egy nehezebb, hosszabb munkanap, 1 vagy 2 csészével több fekete a szokásosnál, és a koffeintúladagolás kellemetlen tünetei - remegő kezek, heves szívdobogás, émelygés, hányinger, feszült állapot -, azonnal jelentkezhetnek.

2023.04.14

Lehet finom és egészséges a koffeinmentes kávé?

Bár tudjuk, hogy a koffeinmentes élénkítőket nem övezi túl nagy népszerűség a specialty kávérajongók körében, mi mégis úgy gondoljuk, hogy szinte mindenkinek érdemes megtalálnia köztük a maga számára legízletesebb változatot. Jó hír, hogy ez ma már nem is olyan lehetetlen küldetés, mint ahogy elsőre hangzik, köszönhetően azoknak a korszerű módszereknek, amik nem csak a kávé ízprofilját képesek megőrizni, de az egészségünket is.

A koffeinmentes kávé készítésének 4 ismert módszere

A koffeinmentes kávéra a legtöbb kávéfogyasztó még ma is fintorogva reagál, hiszen valóban nehéz elképzelni, hogy ezek a verziók is adhatnak egyedülálló ízélményt - ráadásul anélkül -, hogy gondot jelentenének a szervezetre nézve. Pedig akármennyire hihetetlen, erre napjainkban nem egy lehetőségünk akad, ha ügyesen utánajárunk, hogy a választott koffeinmentes kávé hogyan készült.

Jelenleg négy hivatalos elkészítési módot ismerünk, amik alapjaikban megegyeznek, de technikájukban eltérnek egymástól. Mindegyik kapcsán igaz például, hogy a folyamat első lépéseként a zöld kávészemeket benedvesítik, de ezt követően más megoldásokkal dolgoznak.

Lehet finom és egészséges a koffeinmentes kávé?

A négy eljárás közül a kevésbé népszerűek közé tartozik a közvetlen oldószeres módszer és a széndioxidos módszer. Az előbbihez például metilén-kloridot vagy etil-acetátot használnak, amik a szigorú szabályozásuk ellenére is kockázatosabb összetevőknek tekinthetők, mint a vizes technológia. Emellett mindkettő esetében igaz, hogy rombolja a kávé ízprofilját. Jogosan merülhet fel ilyenkor a kérdés, hogy akkor miért alkalmazzák még őket? A válasz nagyon egyszerű: sokkal olcsóbbak.

Koffeinmentes kávé egészséges módon készítve? Létezik!

A korábban említett két alternatívával szemben, két sokkal barátságosabb - és finomabb aromákat biztosító - módszer is létezik a koffeinmentes kávékészítés területén. Ez nem más, mint a svájci vizes technika és a gleccservizet alkalmazó eljárás. És hogy miért olyan korszakalkotóak minden máshoz képest?

Elég már csak arra gondolni, hogy a Swiss Water metódus alatt a zöld kávészemeket olyan speciális vízbe áztatják, aminek az oldottanyag tartalma és az abban oldható anyag összetétele megegyezik – az egyetlen dolog, ami nem található meg benne, az a koffein. Nagy előnye továbbá, hogy amíg a koffeint képes kioldani a kávészemekből, addig az íz- és illatanyagukat mégsem bántja. Ugyanilyen hatékonyságra képes a gleccservizes folyamat is, de ehhez már egy speciális szűrőkészüléket is használnak.

Lehet finom és egészséges a koffeinmentes kávé?

 

Utóbbi két technika sokkal inkább képesek visszaadni a kávézáshoz társított és megszokott ízélményt, anélkül, hogy kémiai anyagokat használnának a folyamatokhoz: egészségesebbek, biztonságosabbak, finomabbak.

Mondj igent a specialty minőségű koffeinmentes kávéra!

A koffeinmentes kávé egy kiváló megoldás, hogyha szeretnéd csökkenteni a napi koffeinbevitelt. Viszont fontos megemlíteni, hogy ilyen esetben is ügyelni kell a koffeinre, hiszen a mentes alternatívákból sem tudják teljes mértékben kivonni azt. Ezért ha allergiás vagy a koffeinre például, akkor ezt mindenképpen vedd figyelembe és teszteld, hogy az elhanyagolható mennyiség okoz-e tünetet.

És, ha már koffeinmentes kávé…tudtad, hogy specialty minőségben is kapható? Tény, hogy többet fogsz fizetni érte, de számos módon - egészségügyi szempontból és aromavilágában is - megtérül, ezt garantálhatjuk.

Szívesen tanulnál még a barista mesterség fortélyairól? A piacvezető Best Mixer tanfolyamokon profi és tapasztalt szakoktatók segítségével bővítheted a tudásodat, hobbi, de akár mester szinten is!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek