Lehet-e a vérnyomás a fejfájás oka?

Lehet-e a vérnyomás a fejfájás oka?

A fejfájásnál sokan feltételezik, hogy a magas vérnyomásuk vagy a vérnyomás ingadozásuk okozza a panaszt, holott nem ennyire egyértelmű az összefüggés.

A magas vérnyomásos krízis és a fejfájás

Kutatások igazolják, hogy a magas vérnyomás csak ritkán okoz fejfájást, kivéve az úgynevezett hipertenzív krízis állapotát, amikor az értékek hirtelen megemelkednek. Ebben az esetben nem a vérnyomás számszerű értéke számít, hanem az, hogy gyors, hirtelen emelkedés következik be. Amennyiben a vérnyomás kiugrik és azt orrvérzés, rossz közérzet, fejfájás kíséri, várjunk öt percet és ismételjük meg a mérést. Amennyiben nem csökkennek az értékek és a panaszok is fennállnak, hívjunk mentőt!

Lehet-e a vérnyomás a fejfájás oka?

Ha azonban nem köthető ilyen krízishez, a fejfájás kivizsgálásánál több szakorvos vizsgálatára is szükség lehet, hiszen a kiváltó okok is különbözőek lehetnek, az izomgörcstől, a fogászati-, és vércukor problémákon, a pajzsmirigy betegségen át a fül-orr-gégészeti gyulladásig, a neurológiai problémákig.

Időjárási frontok is hatással vannak ránk

Az idősebbek és az erre érzékenyek megérezhetik magukon az időjárás változásait, bár az egyre szélsőségesebben megjelenő frontok a fiatalabbakat is megviselhetik. A hőmérséklet, a páratartalom, a légnyomás, a szélerősség változásai az érzékenyeknél gyengeségérzést, szédülést, koncentrációs zavarokat és sokaknál fejfájást okozhatnak. Ennek oka, hogy a test próbál alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, és ehhez hangolja a hormon- és immunrendszert, emellett természetesen a vérnyomást is.

A magas vérnyomást tünet nélkül is kezelni kell

„Bár a magas vérnyomásnak ritkán vannak árulkodó tünetei, mégis annak, aki többször is tapasztal szokatlan jeleket, mint akár a fejfájás, a rossz közérzet, a gyengeség, a szédülés, a kimelegedés, mindenképpen ajánlott a kardiológiai kivizsgálás. Ha a családban már előfordult a magas vérnyomás, tünetmentesség esetén is fontos lenne a rendszeres orvosi ellenőrzés, ugyanis a betegségre való hajlam örökölhető” ‒ ismerteti dr. Kapocsi Judit PhD, magasvérnyomás- és érkockázat specialista.

„ A vizsgálat természetesen nem csak a nyugalmi vérnyomásmérést jelenti, szükség lehet a 24-168 órás vérnyomás monitorozásra, nagylabor vizsgálatra, EKG-re, esetleg arteriográfiára is. A magas vérnyomás – akár tünetek híján is ‒ a komoly szövődmények elkerülése végett feltétlenül kezelendő. Pontosan beállított gyógyszerekkel és megfelelő életmóddal akár a stroke, a szívinfarktus, és más komoly betegségek is megelőzhetők.”

A cikk a Patika Tükörben jelent meg. Keresse a lapot minden hónapban a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek