Hirdetés
Különös betegségek: Megtámadott a saját kezem!

Különös betegségek: Megtámadott a saját kezem!

Képzeljük el azt a horrorfilmbe illő jelenetet, amikor egyik végtagunk önálló életre kel, és ránk támad. Bár ez az extrém eset valószínűleg nem minden idegenkéz-szindrómában szenvedőt érint, a probléma nagyon is létezik. Az érintettek általában úgy írják le az élményt, mintha egy szellem vagy démon szállná meg önállósodott végtagjukat.

Az ötvenes éveiben járó Karen Byrne történetéről még 2011-ben számolt be a BBC magazin. Epilepsziája miatt az asszony 27 évesen agyműtéten esett át. Az agyhasítás egy drasztikus operáció, ezért csak rendkívül súlyos esetekben alkalmazzák. Az eljárás során a két agyféltekét összekötő idegrostköteget, a kéregtestet vágják át. A műtét célja, hogy az epileptikus rohamok ne terjedjenek át az egyik agyféltekéről a másikra. Az eljárás – bár az epilepsziát sikeresen megszüntette – vélhetően alaposan megzavarta a két agyfélteke közötti kommunikációt.

Különös betegségek: Megtámadott a saját kezem!

A tünetek nem sokkal a műtét után jelentkeztek: orvosai azt vették észre, hogy Karen bal keze elkezdte kigombolni az asszony ruháját. Az akaratlan cselekvést jobb kezével ugyan megakadályozta, azonban rögtön ezt követően a bal kéz ismét a vetkőztetésbe fogott. Később sorra következtek a bizarrabbnál bizarrabb esetek: például amikor cigarettára akart gyújtani, idegenként viselkedő keze kivette a szájából és eldobta azt, vagy az asszony táskájából tulajdonított el dolgokat. Olyan helyzet is előfordult, hogy az engedetlen végtag arcon csapta a nőt.

Tizennyolc évig kellett elviselnie az állapotot, orvosainak köszönhetően azonban valamilyen szinten sikerült megzaboláznia engedetlen végtagját. Sajnos teljes gyógymód azóta sincsen a problémára.

Különös betegségek sorozatunkat folytatjuk...

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend